امنیت در جامعه ما
در هر جامعه ای هر چقدر امنیت بالاتر باشد رشد و ترقی چشمگیر تر است
یکی از فلسفههای اصلی ضرورت وجود حکومت در هرجامعه، ایجاد امنیت است. زندگی اجتماعی بشر ایجاب میکند که امنیت به یک نیاز اساسی و حتمی جامعه مبدل گردد. جامعهای که امنیت در آن ساری و جاری نباشد، درواقع یک جامعهی بیمار است که از هیچ کدام از داشتههای خود نمیتواند به درستی استفاده کند و لذت ببرد. چنین جامعهای یکی از مولفههای اصلی سعادت، آرامش و زندگی سعادتمند را فاقد است. پیشرفت هرجامعه، پیش و بیش از هرچیزی نیاز به امنیت دارد؛ تاریخ بشر، تاکنون جامعهای را سراغ ندارد که با نداشتن امنیت، به پیشرفت، رفاه و بازسازی رسیده باشد.ترس، وحشت، اضطراب و استرس های عصبی و... بر اثر نبود یا کمبود امنیت، زندگی بشر را به خطر می اندازد. امنیت، عنصر ارزشمندی است که می توان به جرئت، آن را مساوی با زندگی دانست و نبود آن را برابر با فروپاشی زندگی انسانی برشمرد. واقعا هر انسان آزاداندیشی اعتراف می کند که جامعه ای که هر ساعت و هر لحظه، سایه شوم خطری را بر بالای سر خود احساس می کند، از زندگی، مزه ای جز تلخی در کامِ جانِ خود نمی یابد.
فرهنگ لغت آکسفورد امنیت (security) را چنین معنا می کند "رهایی از نگرانیها و ایمنی در مقابل خطرات و همچنین معیارهایی قراردادی برای تضمین ایمنی یک کشور، شخص یا چیزی که از ارزشی برخوردار است. همچنین فرهنگ معین امنیت را " ایمن شدن، بی بیمی و در امان بودن" معنا کرده است. یکی از انواع یا مشتقات امنیت، امنیت اجتماعی می باشد.
امنیت اجتماعی را میتوان به عنوان ایمنی خاص مردم تعبیر کرد این مفهوم دو وجه قابل تفکیک دارد. در یک وجه امنیت اجتماعی در قالب ایمنی خاطر یک شهروند به عنوان نماینده (representative) تمامی مردم مورد بررسی قرار میگیرد. در این بررسی امنیت اجتماعی یک جامعه (یک کشور، یک شهر و یا یک محله) بر اساس میزان رضایتمندی(satisfaction)و آرامش خاطر یک عضو نمونه آن جامعه بررسی و ارزیابی میشود. در این نوع مطالعه، جامعه مجموعهای همگن(homogenous) تلقی شده و از تفاوتها، نابرابریها و ناهمگنی های(heterogeneity)درون جامعه صرفنظر میشود.
وجه دوم امنیت اجتماعی به تعامل(interaction )افراد جامعه با یکدیگر نظر دارد. در این بعد، رابطه مردم یک جامعه با دولت، نهادها(institutions )و مردم دیگر جوامع مدنظر میباشد.
اما بصورت اجمال می توان امنیت اجتماعی را چنین تعریف کرد: "امنیت اجتماعی توانائی جامعه برای حفظ هویت، منافع و ویژگی های اساسی خود در برابر شرایط متحول و تهدیدات و نیز توانائی ارتقای وضعیت اجتماعی به سمت ارزشها و آرمانهای جامعه است.
امنیت، یک واقعیت متکثر و دارای ابعاد گوناگون است؛