بلوچ با ساز تنبورک آوای درونی خود را کوک می کند
به گزارش ایرنا، تنبورک که ساختمانی شبیه دو تار دارد در اصل سازی همراهی کننده و سازدست خواننده گروه است و بیشتر برای اکورد گیری استفاده می شود، ساز براساس جای صدای خواننده و سازهای دیگر کوک می شود و به عنوان ابزار حفظ ریتم و کوک قطعه در دست خواننده قرارمی گیرد.
در محافل ذکر طریقت بلوچستان، تنبورک منحصرا دردست خواننده اصلی اذکار و غزل خوان است.
تنبورک دارای شکمی شبیه به نصفه گلابی و دسته ای دراز است، دسته این ساز مانند سه تار به سر ساز متصل است و سر در حقیقت، ادامه دسته است که بر روی سطوح جلویی و جانبی آن هر یک دو گوشی کار گذارده شده که سیم ها به دور آنها پیچیده می شوند. سیم های تنبور سه عدد و معمولا دو سیم نزدیک به هم کوک شده و سیم تک آن کمی بم تر از آندوست. این ساز معمولا بدون مضراب، و با انگشت نواخته می شود.
ˈگل محمد بلوچی ˈخواننده و نوازنده سیستان و بلوچستان در رابطه با ویژگیهای ساز تنبورک به ایرنا گفت: این ساز انحصارا ساخته دست بلوچ است و از هیچ جایی الهام نگرفته است و بیشتر در مناطق بلوچستان ایران و پاکستان رواج دارد.
وی اظهار داشت: این ساز پرده نیز ندارد و ذهنی کوک شده و نواخته می شود و در واقع خواننده آن را با نواهای درونی خود کوک می کند.
وی اظهار داشت: این ساز دارای سه سیم است که با چهار انگشت در رفت و یک انگشت در برگشت همراه با رباب یا سرود نواخته می شود چرا که در واقع ساز پیشتیبان رباب محسوب می شود.
*** قطعه ای از ساز و آواز این هنرمند بلوچ در ستون ایرنا فیلم قابل دیدن است.
گل محمد، در این قطعه ابتدا برای کودکان بلوچ لالایی می خواند که نگران زلزله بلوچستان نباشند و سپس آن را با مدح حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی (ص) به پایان می رساند.