مردم بومی جنوب سیستان و
بلوچستان از درخت مسواک (توج) با نام علمی (Salvadora persica) از خانواده
سالوادوراسه با داشتن اثرات ضد میکروبی قوی و گسترده برای تمیز کردن دندان خود و
جلوگیری از پوسیدگی آنها استفاده می کنند.مدیرکل منابع
طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا
گفت: مناطق مهم رویش این گیاه در جهان جنوب آسیا، ایران، مصر، هندوستان و حبشه و
شاخص ترین نواحی رویش آن در ایران شهرهای لار، بندرعباس، میناب، مکران و چابهار
است.
ˈنبی یاریˈ افزود: درخت مسواک علاوه بر این مناطق در شهرستان های کنارک، ایرانشهر، نیکشهر و سرباز واقع در جنوب سیستان و بلوچستان هم رشد می کند.
وی اظهار داشت: درخت مسواک در حقیقت درختچه ای
است همیشه سبز به ارتفاع متوسط سه متر با شاخه های زیاد که به سمت زمین خمیده هستند.
وی گفت: فلاونوییوها، ساپونین، تانن، گوگرد، بنزیل ایزوتیوسیاناید، کلراید، فلوراید، کلسیم و پتاسیم مهمترین ترکیبات ریشه، ساقه و برگ درختچه مسواک را تشکیل می دهند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان افزود: قسمت های مختلف گیاه مسواک به دلیل داشتن تانن و ترکیبات گوگردی دارای اثرات ضد میکروبی قوی و گسترده بر روی انواع میکرو ارگانیزمها است و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند.
یاری بیان کرد: همچنین اثر ضد زخم به دلیل وجود ترکیبات فلاونوئیدها و تانن ها در این گیاه قوی است و از ایجاد جرم بر روی دندان ها جلوگیری می کند.
وی با بیان اینکه پیامبر اعظم(ص) نخستین معرف و توصیه کننده استفاده از این چوب برای بهداشت دهان و دندان بودند گفت: تحقیقات نشان داده است مواد موجود در چوب مسواک به راحتی و در زمان بسیار کوتاه در بزاق حل می شود در حالی که امکان حل شدن سریع مواد بسیاری از گیاهان در بزاق در زمان کم وجود ندارد.
وی افزود: آزمایش نشان داده که خاصیت ضد میکروبی چوب مسواک از لحظه ورود به دهان شروع می شود و به مدت طولانی داوم دارد در صورتی که دوام خمیر دندان ها بسیار کوتاه بوده و قابل مقایسه با چوب مسواک نیست.
وی با بیان اینکه گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تامین بهداشت و سلامت جوامع هم به لحاظ درمان و هم پیشگیری از بیماری ها برخوردار هستند، اظهار داشت: بیش از هزار و 200 گونه گیاهی در سیستان و بلوچستان وجود دارد که تاکنون ارزش دارویی 70 مورد آنها شناسایی شده است.