سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

از نمایش هنرمندی صنعتگران ‌بی‌ادعا تا دونلی‌نوازی شیر‌محمد اسپند

گزارش خبرنگار فارس از جشنواره ملی عشایر‌
از نمایش هنرمندی صنعتگران ‌بی‌ادعا تا دونلی‌نوازی شیر‌محمد اسپندار + تصاویر

خبرگزاری فارس: به بهانه برگزاری جشنواره ملی عشایر در نمایشگاه بین‌المللی تهران، صنایع دستی هنرمندان و نمادی از زندگی زیبای عشایری در سیستان و بلوچستان به نمایش گذاشته شد.

به گزارش خبرگزاری فارس از زاهدان، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان با اعزام یک گروه 100 نفره از هنرمندان، صنعتگران و عشایر سیستان و بلوچستان به طور باشکوهی در جشنواره ملی ‌عشایر ‌شرکت کردند.

صاحبان ذوق و سلیقه در سیستان و بلوچستان با دستان پرمحبت خود با عشق و علاقه آثاری خلق می‌کنند که به جرات می‌توان گفت در دنیا بی‌نظیر است.

سفال کلپورگان یکی از آن آثار است.

این سفال در روستاى کلپورگان شهرستان سراوان سفالگرى سابقه شش تا 7 هزار ساله دارد و از ویژگى‌هاى خاص این سفال آن است که تنها زنان به سفالگرى اشتغال دارند.

در ساخت ظروف و اشیای سفالى از چرخ سفالگرى استفاده نمى‌شود و شکل‌دهى با دست است.

*صنعت حصیربافی در منطقه سیستان

صنعت حصیربافی در منطقه سیستان با گویش اصیل‌بافی و در منطقه بلوچستان گویش تکرد تلفظ می‌شود که از نظر نوع ماده اولیه با هم تفاوت زیادی دارند، اصیل از ساقه‌های نی ساخته می‌شود و تکرد از برگ درخت سخن خرمای وحشی منحنی‌دار است.

تولیدات هر دو نوع عبارتند از: سایه‌بان، ظروف مختلف، پرده وغیره

از هنر دستی اصیل‌بافی نیز به عنوان زیرانداز استفاده می‌شده و امروزه هم در منطقه سیستان کسانی که دسترسی به آن دارند از آن به عنوان زیرانداز در قسمت زیرفرش استفاده می‌کنند تا رطوبت زمین به فرش ها اثر نکند.

‌*منطقه بلوچستان خاستگاه ظریف‌ترین هنرهای دستی است

منطقه بلوچستان، این خطه گسترده و خشک، با مردمان سخت‌کوش و خستگی ناپذیرش خاستگاه یکی از ظریف‌ترین هنرهای دستی ایرانی است و آنچه ساکنان این منطقه از دیرباز پیشکش سایر هموطنان خود و نیز ساکنان دیگر نقاط جهان کرده‌اند تلفیقی صمیمانه از صبر و هنر زنان و دختران هنرمندی است که در هیئت سوزن‌دوزی‌هایی ظریف و جذاب متجلی است و بدون تردید سوزن‌دوزی بلوچ را باید در زمره یکی از اصیل‌ترین و جالب‌ترین صنایع‌دستی کشور به‌ حساب آورد.

سوزن‌دوزی جزء آن دسته از هنرهای معدودی است که با همان ابزار اولیه و اصیل و توسط دست سوزن صورت می‌گیرد و به همین علت از بسیاری از هزینه‌ها که بر اثر گرایش به صنایع و تکنولوژی ایجاد می‌شود جلوگیری می‌کند و چون تکنولوژی مدرن نیاز به هزینه‌های بالا و همچنین افراد متخصص داشته، نمی‌تواند جوابگوی تمام نیروی بیکار باشد.

سوزن‌دوزی در رفع این معضل می‌تواند بسیار موثر واقع شود و این هنر نه تنها رقیب و مانع برسر راه استفاده صحیح و مناسب از تکنولوژی نیست بلکه به عنوان عامل مکمل دراقتصاد کشورهای توسعه نیافته محسوب می‌شود.

‌*جشن ازدواج مهم‌ترین جشن‌های ایل‌ها و عشایر سیستان و بلوچستان

عشایر استان سیستان و بلوچستان را بیش‌تر؛ عشایر بلوچ تشکیل می‌دهند که از شیوه‌های خاص زندگی برخوردار هستند.

روابط خویشاوندی، پیوندهای اجتماعی، بهره‌گیری از منزلت‌های اقتصادی - اجتماعی درون طایفه‎ای، هویت بخشی به افراد و شناخت امتیازات بر اساس نظام، سلسله مراتبی و سرداری ایلی روزگاران گذشته تجلی می یابد.

این پیوستگی و وابستگی در خود‌یاری‌های گروهی و معارضات و کشمکش‎های برون طایفه‎ای و در بسیاری از عملکردهای اجتماعی، ‌حفظ شده و هنوز سنن ایلی و قومی هم چنان پایدار و پا بر جا هستند.

از ویژگی‌های منحصر به فرد بعضی طوایف عشایری بلوچ، وجه نظام تولیدی مبتنی بر دامداری است.

‌مهم‌ترین جشن‌های ایل‌ها و عشایر استان سیستان و بلوچستان جشن‌های ازدواج آنها‌ست.

‌حضور شیر‌محمد اسپندار هنرمند دونلی‌نواز ملی و بین‌المللی در جشنواره عشایر

آنچه به غرفه موسیقی محلی سیستان و بلوچستان در جشنواره ملی عشایر رونق و ارزش بخشیده، حضور شیر محمد اسپندار دونلی‌نواز معروف ایران و جهان است.

وی با دمیدن نفس گرم خود در روزنه‌های دونلی، نوایی زیبا و دلنشین خلق می کند که بسیار دلنشین بوده و سبب استقبال بی‌نظیر بازدیدکنندگان از غرفه‌های سیستان و بلوچستان شده است.

‌بازدید نمایندگان مردم سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی دلگرمی خاصی به صنعتگران و هنرمندان شرکت کننده در جشنواره ملی عشایر بخشید.

‌جشنواره ملی صدای عشایر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری که از 14 بهمن ماه جاری در نمایشگاه بین‌المللی تهران آغاز شده، عصر امروز به کار خود پایان می‌دهد.

____________________________

گزارش: شیوا سرگزی

خبرنگار اعزامی فارس به نمایشگاه

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد