پیشرفت فیزیکی بزرگراهزاهدان ـ بم در بخش مربوط به سیستان و بلوچستان علیرغم گذشت غریب به 5 سال مطلوب نبوده و تا 10 روز دیگر فقط 12 کیلومتر آن مورد استفاده قرار میگیرد این در حالی است که بخش مربوط به استان کرمان حدود 45 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و مدتی است که 30 کیلومتر آن زیر بار ترافیک رفته است، بارها توسط مسئولان به این نکته اشاره شده که مطبوعات میتوانند در جایگاه یک بازو نقش آفرینی کنند و توصیه شده مطابق جریان عمومی جاری، قلمها نگاشته شود ولی پرسشی مطرح است که چرا پیشرفت فیزیکی این طرح در کرمان نزدیک به 3 برابر استان ماست؟ در گزارش حاضر اجمالی از روند اجرای این پروژه را با هم میخوانیم.
210 کیلومتر طول بزرگراه زاهدان ـ بم در سیستان و بلوچستان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه سیستان و بلوچستان، مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان طول تعهد اجرا بزرگراه زاهدان ـ بم را 210 کیلومتر خواند و اظهار داشت: حدود سه سال از آغاز عملیات احداث قطعه یک (حد فاصل زاهدان تا پاسگاه تل سیاه) به طول 42 کیلومترمیگذرد، تا کنون 6 کیلومتر زیر بار ترافیک رفته و 6 کیلومتر دیگر آن تا 10 روز دیگر به اتمام رسیده و خط می شد بقیه طول این قطعه به طول 30 کیلومتر بخش زیادی از آن عملیات خاکی و پل سازی آن به اتمام رسیده است و اکنون هم مشغول ریختن دپو و اساس آسفالت در بخشهایی از مسیر هستیم البته با توجه به اینکه آسفالت به شرایط جوی ارتباط مستقیم دارد پیشبینی میشود تا فروردین و اردیبهشت 92 آسفالت آین بخش را آغاز کنیم.
ملاشاهی در مورد قطعات بعدی این محور افزود: حد فاصل پاسگاه تل سیاه تا نصرتآباد حدود 60 کیلومتر است که در غالب دو قطعه 30 کیلومتر تقسیم شده و پیمانکاران به جد در حال فعالیتاند در این منطقه دستگاههای سنگینی وارد منطقه شده و دو پیمانکار قوی کشور، عملیات اجرایی را بر عهده دارند که باز هم پیش بینیمیشود به تناسب تامین اعتبار، این 60 کیلومتر هم تا شهریور سال آینده به اتمام برسد.
وی ادامه داد: از نصرت آباد تا انتهای پروژه در سیستان و بلوچستان حدود 100 کیلومتر است که به 4 قطعه تقسیم شده و الآن هم موضوع درج مناقصه و انتخاب پیمانکار در جریان است که به محض انتخاب پیمانکار، فاز عملیاتی در این نقطهها هم آغاز میشود. فقط قسمت سخت این مسیر گردنه نصرتآباد است که خیلی زمان بر خواهد بود البته سعی ما استفاده از پیمانکار مجرب و دستگاههای پیشرفته راه سازی برای اتمام هر چه سریعتر این نقطه سخت و صعبالعوبور است.
آغاز ساخت بزرگراه زاهدان ـ بم در سیستان و بلوچستان از سال 86 کلید خورد
عضو کمیته ایمنی حملونقل جادهای سیستان و بلوچستان در مورد علت عقب بودن کار، بیان داشت: این پروژه مثل بزرگراه زاهدان ـ زابل از سال 86 شروع شده ولی پیمانکار به دلایلی حدود یک سال با تاخیر کار را آغاز کرد الآن هم حدود 18 تا 20 ماه است که از اجرای این پروژه می گذرد که 40 کیلومتر اولیه را شروع و دو قطعه 30 کیلومتری دیگر هم دو سه ماه اخیر آغاز شده و الان هم با قدرت در حال اجراست.
ملاشاهی اعتبار اولیه این پروژه را220 میلیارد تومان عنوان کرد و اظهار داشت: تا کنون حدود 20 تا 25 میلیارد تومان تامین اعتبار شده و در حالت عادی چیزی حدود 180 تا 190 میلیارد تومان دیگر هم لازم است البته با توجه به تورم سالیانه پیشبینی میشود این میزان به 350 تا 300 میلیارد تومان هم برسد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر چالش خاصی پیش روی اداره کل راه و شهرسازی نیست، خاطر نشان کرد: چالش خاصی نداریم جدیداً دو قطعه 30 کیلومتری را شروع کردیم و 4 قطعه دیگر را هم به مناقصه گذاشتیم که از پیمانکاران قوی برای آنها استفاده خواهیم کرد، پیشبینی میشود در صورت تامین اعتبار و با تجه به سختی کار، تا آخر سال 93 بزرگراه (تعهد سیستان و بلوچستان) به اتمام برسد.
45 درصد پیشرفت فیزیکی بزرگراه زاهدان ـ بم از سمت استان کرمان
مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمان و قائم مقام وزیر طول تعهد اجرای بزرگراه زاهدان به بم را در حوزه استان کرمان، 105 کیلومتر خواند و عنوان کرد: تا کنون ساخت این بزرگراه حدود 45 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و الآن هم مراحل ساخت توسط پیمانکاران در حال انجام است.
خداداد مقبلی با بیان اینکه تاکنون مراحل ساخت 30 کیلومتر از این محور به پایان رفته و الآن هم زیر بار است، گفت: زیرسازی بخش زیادی از محور به پایان رسیده که به تدریج آسفالت خواهد شد.
وی اتمام این طرح را تا پایان دولت دهم منوط به تامین اعتبار برشمرد و تصریح کرد: پیمانکاران مطالبات زیادی از ما میخواهند و با توجه به همه اینها تا کنون پیشرفت فیزیکی طرح مطلوب بوده و در صورت تامین اعتبار در موعد مقرر به بهرهبرداری میرسد، برآورد هزینه اولیه این طرح بالغ بر 75 میلیارد تومان بوده است که چیزی حدود 25 تا 30 میلیارد تومان آن تا کنون تامین شده است.
مدیرکل راهوشهرسازی کرمان رغبت پایین پیمانکاران را یکی از عوامل احتمالی کندی کار در بخش مربوط به سیستانوبلوچستان عنوان کرد.......