میرمرادزهی: ۱۴ میلیارد تومان تجهیزات فرودگاه سراوان خاک میخورد
میرمراد زهی در گفتوگو با خبرنگار حوزه انتخابیه خبرگزاری خانه ملت، درباره تعطیلی فرودگاه سراوان، با مروری بر تاریخچه ساخت این پروژه، گفت: این پروژه زمان دوره هاشمی رفسنجانی آغاز شد و در مقطعی متوقف شد سپس با پیگیریهایی که در مجلس هفتم شورای اسلامی انجام شد بخشی از باند فرودگاه، حصارهای اطراف، ساختمان حفاظتی نیروی سپاه و نیروی انتظامی نیز تکمیل شد.
نماینده مردم سراوان، سیب، سوران و زابلی در مجلس نهم ادامه داد: در زمان دوره نخست ریاست جمهوری احمدی نژاد این پروژه به بهره برداری رسید وهفتهای ۳ مرتبه در مسیرهای بندرعباس، سراوان، دبی، زاهدان پرواز انجام میشد.
وی افزود:البته درخواست داشتیم که پروازهایی در مسیرهای تهران – سراوان- زاهدان و چابهار همچنین سراوان – پاکستان به دلیل رفت و آمد زیاد و ارزآور بودن که بسیار پراهمیت نیز هست، انجام شود.
دبیر دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس نهم ضمن ابراز تأسف از تعطیلی سراوان تصریح کرد: پس از ۸ ماه از آغاز پروژه، فرودگاه سراوان تعطیل شد و تاکنون امکانات و تجهیزاتی که در این فرودگاه مستقر شده بلااستفاده مانده است.
میرمرادزهی با بیان اینکه راهاندازی فرودگاه سراوان بیش از ۱۴ میلیارد تومان هزینه داشته است، گفت: در حال حاضر همه این تجهیزات در فرودگاه سراوان خاک میخورد.
تعطیلی فرودگاه سراوان به جای افزایش مسیرهای پرواز
وی علت تعطیلی فرودگاه سراوان را ضعف مدیران مطرح کرد، گفت: به جای رسیدگی به درخواستهایی مبنی برافزایش خطوط پرواز همچنین تغییر ساعت حرکت به منظور جلوگیری از معطل شدن مردم، مسئولان فرودگاه را تعطیل کردند.
نماینده مردم سراوان،سیب،سوران و زابلی در مجلس نهم با بیان اینکه به جای حل مسئله صورت مسئله را پاک کرده و فرودگاه سراوان را تعطیل کردهاند، گفت: اگر مسیرها را درست طراحی میکردند و زمان حرکت از ابتدا با برنامه ریزی تعیین میشد این مشکلات را به دنبال نداشت.
دبیر دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس نهم تأکید کرد: با راهاندازی این فرودگاه مردم منطقه مجبور نیستند ساعتها وقت خود را در جادههای خطرناک سپری کنند. /