قدرت ایران در چیست؟
سایت صدای آمریکا(VOA) نوشت: «اگر می خواهید بدانید که روسیه، چین یا ایران در آینده چه می کنند، روزنامه هایشان را نخوانید یا نپرسید که جاسوس های ما چه چیز تازه ای درباره آنها کشف کرده اند؛ فقط از یک نقشه کمک بگیرید. موقعیت جغرافیایی یک کشور می تواند همان قدر راجع به هدف های دولتش به شما اطلاعات بدهد که شوراهای مخفی. چرا آمریکا قدرت برتر دنیاست؟ مردم آمریکا دوست دارند فکر کنند که به خاطر آنها آمریکا قدرت برتر دنیاست ولی یک دلیل عمده برتری آمریکا، سرزمینی است که در آن زندگی می کنند؛ آخرین نقطه سرشار از منابع در منطقه معتدل که اروپائیان در عصر روشنگری در آن اسکان یافتند؛ سرزمینی که بیش از مجموع دیگر نقاط دنیا راه های آبی قابل کشتیرانی دارد، از دو سو در حفاظت اقیانوس ها، و از شمال در حفاظت کانادا و قطب شمال است.»
این سایت ادامه داد: «اما مسأله ایران، که از انقلاب 1357 سیاستمداران آمریکایی را به خشم آورده است. ایالات متحده تمایل دارد قدرت ایران را در چارچوب ایدئولوژیک بنگرد اما امتیازات جغرافیایی بی نظیر ایران را نباید از نظر دور داشت. کشور ایران در فلات خشک، کویری و نابارور ایران واقع است؛ دژ طبیعی و وسیعی که میان دو منطقه نفت خیز خاورمیانه یعنی دریای خزر و خلیج فارس فاصله انداخته است. به علاوه، همه راه ها از جانب غربی فلات ایران به عراق و کشورهای همسایه آن می رسد. همینطور از شرق و شمال فلات ایران، راه های زیادی به آسیای مرکزی می رسد؛ جمهوری های اتحاد شوروی سابق که ایران این روزها در حال احداث جاده ها و خطوط لوله نفتی در آن است.»
صدای آمریکا افزود: «ایران در موقعیت جغرافیایی مناسبی برای سلطه بر عراق و غرب افغانستان واقع شده و در حال حاضر از این موقعیت به خوبی بهره برداری می کند. خط ساحلی ایران در تنگه هرمز بسیار طولانی است یعنی 1356 مایل دریایی و خورهایی دارد که جان می دهد برای پنهان کردن قایق های مورد استفاده در حملات انتحاری. اما در صورت حضور نیروی دریایی آمریکا، وجود این خورها به ایران کمک می کند تا بر خلیج فارس تسلط کامل داشته باشد. ایران همچنین 300 مایل از حریم دریای عرب[دریای عمان] را در اختیار دارد. این پهنه آبی در آینده برای دسترسی کشورهای آسیای مرکزی به آب های بین المللی اهمیت حیاتی دارد. هند در توسعه بندر چاه بهار در منطقه بلوچستان ایران به آن کشور کمک فراوانی کرده و این بندر روزی به میدان های نفت و گاز حوضه دریای خزر متصل خواهد شد.»
صدای آمریکا در ادامه نوشت: «ایران در خاورمیانه بزرگ، کشور محوری است. برای آمریکا بسیار حیاتی است که با دولت ایران به سازش برسد. غرب باید بیش از متوقف کردن برنامه هسته ای ایران، به یک استراتژی کلی برای تغییر رژیم در آن کشور بیندیشد. پیش از آن که بتوانیم بر جغرافیا غالب شویم، باید به آن دقیقاً توجه و رجوع کنیم. نخبگان سیاست خارجی ما آنچنان شیفته ایده های زیبا هستند که واقعیت های قابل لمس و تفاوت های فرهنگی ناشی از این واقعیت ها را نمی بینند. برای آن که موفق به درک دنیای امروز شویم، نخست باید محدودیت ها را مورد توجه قرار دهیم، یعنی این که باید به نقشه جغرافیای دقیق شویم. فقط در این صورت است که می توانیم راه حل های عالی پیدا کنیم. هنر سیاستمداری عبارت است از انجام ممکن ها بدون عبور از خط قرمز.»