به گزارش ایرنا از دمشق، اسد شامگاه چهارشنبه در گفت وگو با شبکه تلویزیونی الدنیای سوریه افزود: برخی دولت های غربی از ما خواستند که از ایران فاصله بگیریم ولی نپذیرفتیم زیرا ایران کشوری است که همواره از ما حمایت کرده و در کنار ما ایستاده و از مقاومت مردم فلسطین حمایت کرده است.
رئیس جمهور سوریه با اشاره به نقش راهبردی سوریه در منطقه اظهار داشت: غرب از سوریه می خواست ایران را در پرونده هسته ای (تامین خواسته غرب) قانع کنیم ولی نپذیرفتیم زیرا این امر صحیحی نیست و اگر این اقدام درباره ایران اعمال شود در آینده علیه سوریه نیز اعمال خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی درباره میزان تاثیر گذاری تحریم های اقتصادی علیه سوریه اظهار داشت که بی شک بر مردم سوریه تاثیر گذار است اما به اندازه مشخص.
اسد در ادامه افزود: به ایران نگاه کنید که چگونه در سایه تحریم های چند ده ساله پیشرفت کرده است. بی شک ما هم می توانیم مقاومت کنیم و تنها نیازمند سازگار کردن اقتصاد خود با شرایط جدید هستیم.
به گفته اسد صنایع سوریه در سایه تحریم های دهه 1980 پیشرفت کرد و امروز این کشور به اندیشه، طرح های عملی و تغییر الگوی مصرف نیاز دارد.
رئیس جمهور سوریه در خصوص ابتکار ایران و اقدام مشابه کشورهای دیگر برای حل بحران سوریه از طریق مسالت آمیز اظهار داشت که ایران نقش و ثقل قابل توجهی دارد و اگر کشورهای دیگری طرح هایی دارند باید دید چه نقشی ایفا می کنند.
اسد در بخش دیگری از مصاحبه خود درباره عملکرد ترکیه در بحران سوریه گفت : آیا به خاطر نادانی برخی مسئولان ترکیه باید به عقب برگردیم و یا اینکه به روابط با ملت ترکیه بنگریم که به رغم فشار تبلیغاتی و تزریق پول دوشادوش ما ایستاد.
رئیس جمهور سوریه تاکید کرد که دولت ترکیه در خونریزی فرزندان ملت سوریه مسئولیت مستقیم دارد.
وی خاطر نشان کرد که در مسائل حاکمیتی نیازی به چراغ سبز دوست و دشمن نداریم .
اسد در پاسخ به سوالی درباره انشعاب و یا فرار برخی از مسئولان نظامی و دولتی سوریه گفت: انشعاب آن است که زیرمجموعه ای از یک نهاد با مسئول مربوطه جدا شود و این حالت اتفاق نیفتاده است. آنچه اتفاق افتاد فرار عده ای نظامی و یا دولتی است.
وی ضعف اراده، تهدید از سوی گروه های مسلح ، ناامیدی از دستیابی به پست و مقام و دلایل دیگری را سرمنشا فرار دانست و تاکید کرد که افراد فراری به طور کلی یا سست اراده هستند ویا فاسد و بنابراین فرار اینگونه افراد نوعی ˈعملیات پاکسازیˈ در کشور محسوب می شود.
اسد افزود: چند نفر تمایل به فرار را به گونه ای طرح کردند و ما به آنها گفتیم مانعی نیست، فرار کنید و آنها را بازداشت نکرده ایم.
وی ضمن تاکید بر اینکه از نیت برخی افراد برای فرار آگاهی داشت اما گفت که گاهی هم اطلاعی از نیت افراد دیگری نداشته است.
اسد گفت: اگر شهروندی بداند که فردی خواهان فرار از کشور باشد او را به این کار تشویق کند.
به گفته اسد افراد فراری دیگر جایگاهی نزد ملت نخواهند داشت و مورد احترام مردم قرار نخواهند گرفت.
اسد با اشاره تلویحی به فرار برخی از مسئولان نظامی و دولتی از جمله ریاض حجاب نخست وزیر سابق، اظهار داشت که به دلیل نبود نظارت قوی بر کارمندان از بدو استخدام، مسئولان دولت و از جمله رئیس جمهور نقش محدودی در ارزیابی افراد برای واگذاری مسئولیت ها دارند.
وی در بخش دیگری از مصاحبه اش مقاوم ترین قشر مردم را نیروهای مسلح خواند و گفت که در آغاز بحران تصور می شد شجاعت در میان این نیروها حالتی فردی است اما به مرور زمان معلوم شد که همه نیروهای مسلح شجاع هستند.
وی تاکید کرد که ماموریت نیروهای مسلح حفظ جان و دارایی های مردم است و اگر ارتش می خواست قدرت کامل خود را در استان هایی مثل حمص و یا حلب و دمشق به کار گیرد قدرت آن را داشت اما این امر قابل قبول نیست زیرا جان انسان ها در میان است.
وی ضمن رد اطلاق واژه ˈانقلابˈ بر عملیات گروه های تروریستی در سوریه بر حمایت مالی و تسلیحاتی خارجی از این گروه ها تاکید کرد.
اسد یکی از دلایل ادامه فعالیت گروه های مسلح را نزدیک بودن مناطق سوریه به کشورهای همجوار و حمایت برخی از این کشورها از آنها دانست.
رئیس جمهور سوریه در خصوص ایجاد مناطق حائل در داخل سوریه گفت: ایجاد اینگونه مناطق با موافقت دولت و سازمان های بین المللی صورت می گیرد و سوریه هیچگاه با این اقدام موافقت نکرده است و ایجاد مناطق حایل امری واقعی نیست.
به گفته اسد گروه های مسلح و تروریست با کمک طرف های خارجی شیوه های عملیاتی خود را تغییر می دهند و نیروهای مسلح نیز چند گام جلوتر خود را به روز می کند.
اسد بزرگترین مشکل فراروی دولت و نظام را بی اطلاعی افکار عمومی از نیات و اهداف گروه های تروریستی دانست و در عین حال گفت که مردم سوریه در ماه های اخیر متوجه شده اند که آنچه این گروه ها منادی آن هستند نه انقلاب و نه بهار (بهار عربی) است بلکه عملیات تروریستی است.
وی با اشاره به وقوع برخی اعمال خلاف در طول بحران از سوی برخی از کارگزاران دولت تاکید کرد که اینگونه خلاف ها محدود است و خلافکاران به دادگاه معرفی شدند و هر فردی که بخواهد نقش منفی در بحران ایفا کند باید مورد مواخذه قرار گیرد.
اسد درباره مذاکره با معارضه آمادگی خود را برای این کار اعلام کرد و گفت که برخی از مخالفان وطن دوست با برنامه وارد شده اند و در برنامه های اصلاحی از قبیل تدوین قانون اساسی جدید و انتخابات پارلمانی شرکت کردند اما برخی دیگر از سفارتخانه های بیگانه دستور می گرفتند .
وی با استقبال از تغییر موضع اخیر برخی از مخالفان در خصوص گفت و گو با دولت گفت که دلیل عقب نشینی آنها اینکه کشتی نظام را غرق نشدنی یافتند.
اسد اظهار امیدواری کرد که آنها صادقانه وارد گفت و گو شوند و به عملیات مسلحانه و تروریستی برای تغییر نظام دل نبندند.