وزیر امورخارجه:
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، دکتر 'علی اکبر صالحی' روز یکشنبه در مراسم گشایش نشست کارشناسان ارشد شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها با خوش آمدگویی به شرکت کنندگان در این اجلاس افزود: بسیار مفتخریم که مسوولیت میزبانی اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها و ریاست آن در این شرایط پرچالش و تاریخی به ما سپرده شده است.
رییس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: احراز میزبانی اجلاس سران توسط جمهوری اسلامی ایران نشان دهنده عضویت فعال ما در جنبش طی سه دهه گذشته است.
صالحی ادامه داد: ما در این برهه، تمامی تلاش خود را برای ارتقای اهداف کلی جنبش ازجمله از طریق تحکیم همبستگی میان اعضای آن که لازمه اصلی یک جنبش کارآمد است به کار بسته ایم.
وی همچنین گفت: در این مسیر کار ما بدلیل اهتمام رییسان قبلی و به ویژه کشور دوست و برادر مصر، در سه سال گذشته در زمینه رهبری و هماهنگی که انجام داده اند به واقع تسهیل شده است.
وزیر امور خارجه از دولت و مردم مصر به واسطه هدایت عالی فعالیت های جنبش در دوره دشوار و پراهمیتی که ریاست آن را برعهده داشته اند، صمیمانه قدردانی کرد.
وزیر امور خارجه یادآور شد: در این اجلاس گردهم آمده ایم تا در خصوص تحولات جدیدی که جهان را تحت تاثیر قرار داده است، مشورت و بررسی کنیم و این اقدام نشانه آشکاری از عزم ما برای حمایت و تقویت این جنبش و تبدیل آن به ابزاری کارآمدتر برای حفاظت از منافع کشورهای عضو است.
صالحی تصریح کرد: این جنبش به رغم تحولات عظیم دهه های گذشته همچنان و به طور کامل موضوعیت داشته و نهادی بسیار ارزنده است.
وی اظهارداشت: بنابراین جنبشی را که بنیانگذاران دوراندیش و مقاوم آن در مقابل چالش های پنج دهه گذشته برای ما به ارث گذاشته اند، باید تقویت شود.
**ظرفیت های جنبش غیرمتعهدها باید برای مقابله باچالش ها به کار گرفته شود
وزیر امور خارجه تاکید کرد: ظرفیت های کامل جنبش غیرمتعهدها باید برای مقابله با چالش های موجود و پیش رو و کمک به استقرار صلح و عدالت در سراسر جهان به کار گرفته شود.
صالحی افزود: در چنین برهه حساسی که روابط بین الملل از ذهنیت مخرب و غیرسازنده ای برخوردار شده است و می خواهد بر تمام جهان مسلط شود بیش از همیشه نیازمند اقدامات دسته جمعی و قاطعانه ای هستیم تا جهان مکانی برای ارتقای تنوع فرهنگی و احترام به همه حقوق پذیرفته شده بین المللی به خصوص حق تعیین سرنوشت و داشتن دولت های دموکراتیک و منتخب شود.
رییس دستگاه دیپلماسی با تاکید بر این که باید جنبش غیرمتعهدها را بر اساس شرایط امروز جهان احیا کنیم، اضافه کرد: به رغم پیشرفتی که تاکنون در این زمینه به دست آورده ایم هنوز نیازمند آن هستیم که به گوش باشیم زیرا سیاست های خودخواهانه و دخالت جویانه همچنان در روابط بین المللی به کار می رود.
صالحی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در دوره ریاست خود درصدد تقویت جنبش و کمک به تجدید حیات آن خواهد بود تا جنبش غیرمتعهدها بتواند به وظایف تاریخی خود جامه عمل بپوشاند.
وی افزود: این نشانه آشکاری از عزم ما برای حمایت و تقویت جنبش و تبدیل آن به ابزاری کارآمدتر برای حفاظت از منافع کشورهای عضو است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: ما در مقابله با چالش های سهمناک موجود بایستی ظرفیت های کامل جنبش غیرمتعهدها را به منظور کمک به استقرار صلح و عدالت در سراسر جهان به کار گیریم.
وی گفت: بدون تردید تلاش های جمعی ما در شرایط کنونی جهان کمک موثری به همه ما برای داشتن راه حل صلح آمیز و مبتنی بر گفتگو برای کشمکش ها و همچنین برای باقی ماندن جوامع در مدار طبیعی خود خواهد بود.
وزیر امور خارجه با بیان این که در جامعه جهانی ارزش ها و عقاید همه یکسان نیست، گفت: ارزش ها و عقاید برای زندگی در صلح و آرامش تنوع میان جوامع باید شناسایی و مورد احترام قرار گیرد.
صالحی ادامه داد: بنابراین تلاش برای تحمیل برداشت ها بر سایر اعضای جامعه جهانی بایستی متوقف شود.
وی یادآور شد: جنبش غیرمتعهدها در حال حاضر نقش فعالی در زمینه گفتگوی تمدن ها، مذاهب و فرهنگ ها ایفا می کند با این دیدگاه که همکاری برای ارتقای صلح و رفع تبعیض تقویت شود.
**سازمان ملل نیازمند اصلاحات اساسی است
رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما همراه با بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، سازمان ملل را بزرگ ترین سازمان جهانی می دانیم که از خاکسترهای جنگ جهانی دوم برآمده است.
صالحی افزود: ما به عنوان اعضای جنبش غیرمتعهدها ضمن هماهنگی با تمامی اعضا با آثار منفی نظم حاضر جهانی ازجمله هر شکلی از بی عدالتی و تبعیض، درگیری های مسلحانه، سوء استفاده از قدرت و اعمال خودسرانه در روابط جهانی، خشونت، تمامی اشکال استعمار و اشغال خارجی مخالف هستیم.
وی با بیان این که سازمان ملل متحد پس از 6 دهه از آغاز به کار خود نیازمند اصلاحات اساسی برای تطبیق با تحولات نوین جهانی است، گفت: اگر بپذیریم که چند جانبه گرایی محور سازمان ملل است این سازمان بایستی سازمانی بین دولت ها تلقی شود که توسط همه اعضای آن هدایت و رهبری می شود که این موضوع به خوبی در روش کار مجمع عمومی منعکس است.
وزیر امور خارجه افزود: از این گذشته ما اعتقاد داریم که مجمع عمومی سازمان ملل به عنوان ارگان اصلی و دمکراتیک سازمان ملل بایستی وظایف خود را در رسیدگی به موضوع های مربوط به صلح و امنیت بین المللی به انجام برساند.
صالحی ادامه داد: ما در نگرانی بسیاری از اعضا در ارتباط با افزایش قدرت در شورای امنیت در قبال کاهش توانایی ها و وظایف مجمع عمومی شریک هستیم.
وی با بیان این که مجمع عمومی سازمان ملل براساس منشور نقش تثبیت شده ای در حفظ صلح و امنیت جهانی دارد، گفت: در عین حال این اعتقاد در بین بسیاری از کشورها وجود دارد که ایجاد شورای امنیت دمکراسی تر بایستی به عنوان بخش مهمی از اصلاحات سازمان ملل مدنظر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: با توجه به روند ناتمام اصلاح سازمان هیچ رویکرد خودمدارانه ای در این رابطه نمی بایست تحمل شود.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: اصلاحات باید همسو با سه اصل فراگیر بودن، شفافیت و کارآمدی باشد و این سه اصل مرتبط اصلی اساسی در تحقق اصلاحات هدایت شده توسط اعضا ایفا کرده و از تقدم یکی به زیان دیگری جلوگیری می کند.
ادامه دارد....