بیانیه امسال حزب دمکرات کردستان عراق در شصت وششمین سالگرد تاسیس حزب یک فرق عمده با بیانیه های سالهای گذشته این حزب داشت و آنهم این بود که امسال دیگر از اتحادیه میهنی کردستان عراق بعنوان همپیمان استراتژیک یاد نکرده و صرفا به لفظ هم پیمان که از نظر اهمیت برابر با سایر احزاب هم پیمان حزب دمکرات کردستان عراق می باشد بسنده کرده است .
به گزارش خبرنگار بولتن نیوز از اقلیم کردستان: تاریخ 50 سال گذشته کردستان عراق همواره حکایت از رقابت دو حزب بزرگ بنامهای حزب دمکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی و اتحادیه میهنی کردستان عراق به رهبری جلال طالبانی دارد.انتخابات سال 1992 در کردستان عراق این امر را مسجل کرد که هویت حزبی در کردستان عراق تحت تاثیر این دو حزب است اگرچه احزاب اسلامی نیز در جای خود بر روند تحولات کردستان عراق تاثیر گذار بوده اند ولی اصولا حاکمیت بین دو حزب دمکرات و اتحادیه میهنی تقسیم شده است .
به گزارش صفحه عربی بولتن نیوز، این دو حزب عمده کرد عراقی بعد از سقوط رژیم بعث یک توافقنامه استراتژیک برای تقسیم قدرت بین خود امضاء کردند. جدائی جنبش تغییر از اتحادیه میهنی کردستان عراق در سال 2009 روند تحولات را به سوی کم کردن اهمیت این توافقنامه استراتژیک سوق داد ، بخصوص که در جریان انتخابات پارلمانی عراق اتحادیه میهنی کردستان عراق و جنبش تغییر مجموعا 21 کرسی (اتحادیه 13 کرسی و تغییر 8 کرسی ) و حزب دمکرات کردستان عراق به تنهائی 31 کرسی بدست آورد.در تمام این مدت پست های حکومتی هم در سطح بغداد و هم در سطح کردستان عراق بین دو حزب تقسیم شد و هنوز حزب دمکرات کردستان عراق توانائی تغییر یک فرماندار را در مناطق تحت کنترل اتحادیه میهنی کردستان عراق ندارد.
تلاشهای حزب دمکرات کردستان عراق برای جمع اوری امضاء جهت سلب اعتماد از نوری مالکی هرچند با حضور جلال طالبانی انجام می شد اما دست آخر طالبانی برگه امضاء شده توسط نمایندگان را برای سلب رای اعتماد از مالکی امضاء نکرد و بدین ترتیب مالکی بر قدرت باقی ماند .در جریان این پرونده نمایندگان جنبش تغییر هم برگه سلب رای اعتماد به مالکی را امضاء نکردند و بدین ترتیب یک پیام مهم برای رهبری حزب دمکرات کردستان عراق فرستادند که لازم است آنها را جدی تر از گذشته ببینند.
علیرغم هم پیمانی دو حزب عمده کردستان عراق در سطح ملی ، این دو حزب همزمان تلاش کرده اند که قطب مرکز تصمیم گیریهای سیاسی باشند . تبلیغات مرکزی اتحادیه میهنی کردستان عراق همواره با این مولفه اولویت بندی شده است که جلال طالبانی در بغداد نقطه اتکاء برای ایجاد بالانس سیاسی در عراق می باشد و در مقابل نیز حزب دمکرات کردستان عراق می کوشد اربیل را بعنوان ثقل تصمیم گیری در عراق و کردستان مطرح سازد.
بیانیه امسال حزب دمکرات کردستان عراق در شصت وششمین سالگرد تاسیس حزب یک فرق عمده با بیانیه های سالهای گذشته این حزب داشت و آنهم این بود که امسال حزب دمکرات کردستان عراق دیگر از اتحادیه میهنی کردستان عراق بعنوان همپیمان استراتژیک یاد نکرده و صرفا به لفظ هم پیمان که از نظر اهمیت برابر با سایر احزاب هم پیمان حزب دمکرات کردستان عراق می باشد بسنده کرده است .
این در حالی است که بخشی از مسئولین رده بالای اتحادیه میهنی کردستان عراق هم بصورت تلویحی خواستار تجدید نظر در مفاد این توافقنامه شده اند.
از سوئی حزب دمکرات کردستان عراق مذاکره با سایر احزاب کردی مانند جماعت اسلامی کردستان عراق و اتحاد اسلامی را شدت بخشیده تا آنها را هم وارد ائتلاف تحت رهبری خویش بکند.
اصولا ائتلافها در کردستان عراق آنقدر که بر مبنای منافع حزبی تعریف می شود بر مبنای ایدئولوژیک تعریف نمی شود از این رو می توان انتظار داشت که ترکیب ائتلافها در هم پیمانی کردستان عراق با تغییر رویکرد احزاب به راحتی تغییر پیدا بکند.ولی یک سوال بسیار مهم باقی می ماند که آیا خارج کردن اتحادیه میهنی کردستان عراق از هم پیمانی با وجود تسلط نظامی و امنیتی و سیاسی این حزب بر استان سلیمانیه امکان پذیر است؟ و یا دو حزب صرفا برای محدود کردن همدیگر در کاهش از حجم خواسته هایشان چنین فضائی را ایجاد کرده اند؟