این جملات از آن بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی است که در مقاطع متعدد در وصف روز قدس بیان کردهاند. روز قدسی که یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ابتدا در تقویم ایران جای گرفت و مدت زمان اندکی بعد، در تقویم مسلمانان جهان نیز ثبت شد و اینک بیش از سه دهه است که مسلمانان دنیا در آخرین جمعه ماه رمضان به حمایت از مردم مظلوم فلسطین به خیابانها آمده و اشغال اراضی متعلق به فلسطینیان توسط رژیم اسرائیل را محکوم میکنند.
اما اینک دو سالی است که روز قدس با بیداری اسلامی در کشورهای عربی گره خورده است و بیداری مردم مسلمان کشورهایی نظیر تونس، لیبی و مصر بعد از تحمل سالها استبداد و خفقان، شیرینی خاصی را به کام عدالتخواهان جهان نشانده است. اعراب فصل جدیدی را در روابط و مناسبات سیاسی تجربه میکنند و این در حالی است که این تجربه به مذاق بسیاری خوش نیامده؛ چراکه سرشار از جسارت و شهامت علیه ظلم است. موضوعی که امام خمینی(ره) سالها قبل در جریان پیروزی انقلاب اسلامی به آن اشاره کرده و تاکید میکنند: «قیام علیه ظلم سیره انبیاء بوده است.»
وقتی انقلاب اسلامی با رویکرد معنویت، احیای دین و دینگرایی به پیروزی رسید اندک اندک دستاوردهایش هم به بار نشست؛ ازجمله این که انقلاب اسلامی در دنیایی که با رشد سریع تفکرات الحادی، خداگریزی و گرایش بعضی از کشورهای جهان به نظام فکری ـ سیاسی سکولار و کمونیسم روبهرو بود، نهتنها توانست گفتمان دینی در ایران را تغییر دهد، بلکه شرایط جدیدی را بهوجود آورد که از ورود جهان به دورهای متفاوت از ادوار گذشته و عصری با ویژگیهای ممتاز دینی و معنوی حکایت میکرد.
در واقع انقلاب اسلامی، در دنیای مملو از مکاتب مادی، ضمن گشودن دریچهای از قدرت معنویات، اعتقادات دینی و مذهبی روی مردم سایر ادیان، مسلمانان را نیز به آغوش اسلام بازگرداند که این امر موجبات مخالفت سایر مکاتب با آن را فراهم آورد. به این ترتیب با استقرار نظام سیاسی مبتنی بر اسلام در ایران، همه مسلمانان در جهان هویتى تازه یافتند و احساس عزت و شخصیت اسلامى در آنان دمیده شد. این وضع با زنده کردن هر ساله مظلومیت مردم فلسطین و ظلمی که در گوشهای از جهان در حق مردمی دیگر صورت میگیرد، به اوج خود رسید و پس از آن، دمیده شدن احساس آزادگی در کشورهای مسلمان دیگر دیده شد.
البته این بیداری مردم و بخصوص مسلمانان تاکنون همانند آنچه در ایران یا کشورهای عربی منطقه رخ داد برای فلسطین نتیجهای در برنداشته است، علتهای مختلفی نیز برای آن میتوان برشمرد که مهمترین آن حمایت کشورهای قدرتمند از حیات صهیونیستهاست و دیگری ضعفی است که تا چندی قبل بین اعراب مسلمان وجود داشت؛ ضعفی ناشی از عدم باور خود و توانایی ملتی که از قضا مسلمان نیز هست.
در نتیجه این مسائل تا پیش از این، آزادیخواهانی که در حمایت از آزادی سرزمین فلسطین، روز قدس را با حضور خود ارج مینهادند کمتر به این باور رسیده بودند که آرزوی آزادی قدس هم با وجود حمایتهای گستردهای که از صهیونیستها میشود، دست یافتنی و وقوعش امکانپذیر است و میتواند رنگ واقعیت به خود بگیرد، اما این موضوع که حکومت نظامهای دیکتاتور باسابقه، سرانجام تسلیم خواسته مردم خود که سلاحی جز سنگ و مشت نداشتند شدند، این روحیه را در مسلمانان سایر کشورها تقویت کرده که آزادی قدس امکانپذیر است.
نگاهی به گذر تاریخ نشان میدهد هر جای عالم که مظلوم هست اسلام به آنجا رفته است و همین اسلام هم آموزههایی دارد که بر مبنای آن در جهاد برای احیای دین، عدالت و آزادی، نباید هیچ خوفی را در قلبها راه داد. قیام و پیروزی کشورهای عرب منطقه نیز موید این امر است و در اصل براساس چنین آموزههایی است که ما میبینیم با وجود اقدامات نظامی دولت بحرین علیه شهروندانش، به رغم گلولههای بیشماری که به سوی مردم رها میشود، پیرمردی در میان آثار به جا مانده از مسجد امام صادق(ع) در منطقه نویدرات بحرین نماز میگذارد بیآن که بترسد یا اندکی تردید برای ادامه راهش داشته باشد.
صدور انقلاب هم نه به عنوان یک آرمان بلکه به عنوان یک ضرورت برای امت اسلامی نیازی است حیاتی و غفلت نسبت به آن در برههای که بیشترین نیاز به آن احساس میشود، قابل جبران نخواهد بود. این هشداری است که امام خمینی(ره) از همان ابتدای انقلاب صریحا و مکررا اعلام کردهاند: «ما باید در صدور انقلاب به جهان کوشش کنیم و تفکر این که ما انقلابمان را صادر نمیکنیم کنار بگذاریم، زیرا اسلام بین کشورهای مسلمان فرقی قائل نمیباشد و پشتیبان تمام مستضعفین جهان است. از طرفی دیگر تمام قدرتها و ابرقدرتها کمر به نابودیمان بستهاند و اگر ما در بسته بمانیم قطعا با شکست مواجه خواهیم شد. ما باید حسابمان را صریحا با قدرتها و ابرقدرتها یکسره کنیم و به آنها نشان دهیم که با تمام گرفتاریهای مشقتباری که داریم، با جهان برخوردی مکتبی میکنیم». به این ترتیب میبینیم که دین با انقلاب اسلامی بار دیگر نقش یک نیروی تأثیرگذار را بازی کرد و اینک بویژه در تحلیل اوضاع کشورهای اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.
به همین خاطر در حال حاضر باید منتظر نظم جدید اسلامی جهانی باشیم. نظم نوینی که نه از نوع اسرائیلی است و نه از نوع آمریکایی. نه فرانسیس فوکویاما میتواند در این باره نظریه صادر کند و نه دیگر نظریهپردازان علوم سیاسی، اما جالب آن که بزرگمرد انقلاب اسلامی سالها قبل درباره سرنوشت امروز مردم مظلوم جهان براساس وعده خداوند مبنی بر حکومت مستضعفان بر جهان، پیشبینیهایی کرده بودند و آنچه امروز درباره تحولات منطقه میبینیم، همه و همه نشاندهنده این است که انقلابها مربوط به کشور خاصی نیست و ساریتر از آن است که در یک کشور خاص متوقف شود. این تحولات همچنان در حال گسترش است و دور از انتظار نیست که دامنگیر کشورهای دیگر درگیر با دیکتاتوری نیز بشود. امروزه امواج خروشان این اتفاق بلند شده و در حال نزدیک شدن به نقطه اوج خود است. این امواج با عنایت خداوند حتی میتواند مرزها را درنوردیده و به مسجدالاقصی هم برسد. به همین خاطر امید میرود در نتیجه این رویدادها، آزادی سرزمین قدس نیز حاصل شود. موضوعی که تحقق آن آرزوی بنیانگذار انقلاب نیز بود و به طور قطع در آیندهای نهچندا ن دور عینیت مییابد.
فرازهایی از سخنان مقام رهبری درخصوص روز قدس و فلسطین
ـ روز قدس نشاندهنده صفبندی حق و باطل، صفبندی عدل در مقابل ظلم است. روز قدس فقط روز فلسطین نیست، روز امت اسلامی است، روز فریاد رسای مسلمانان علیه سرطان کشنده صهیونیسم است که به وسیله دست متجاوز اشغالگران مداخلهکنندگان قدرتهای استکباری به جان امت اسلامی افتاده است. روز قدس، چیز کوچکی نیست. روز قدس یک روز جهانی است.
ـ روز قدس یکی از آن جلوههای حقیقی اتحاد و انسجام دنیای اسلام است.
ـ در کنار مسأله فلسطین، بیتالمقدس نیز از اهمیت والایی برخوردار است. امروز توطئههای رنگارنگی برای غصب و بلعیدن این شهر مقدس و از بین بردن آثار اسلامی آن توسط صهیونیستها در جریان است ولی این شهر به همه مسلمانان تعلق دارد و همه قدس پایتخت همه فلسطین است و مسلمانان اجازه نخواهند داد نقشههای شوم دشمنان جامهعمل بپوشد و با آن مقابله خواهند کرد.
مریم جمشیدی / گروه سیاسی