سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

حرکات موزون "دو چاپی بلوچستان" ثبت معنوی می‌شود

مدیرکل میراث فرهنگی سیستان‌وبلوچستان:
حرکات موزون "دو چاپی بلوچستان" ثبت معنوی می‌شود

خبرگزاری فارس: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان‌ و بلوچستان گفت: روند حرکات موزون سنتی «دو چاپی» بلوچستان برای ثبت در فهرست میراث ملی به عنوان میراث معنوی ارسال شد.

خبرگزاری فارس: حرکات موزون

حسنعلی شهرکی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در زاهدان اظهار داشت: مراسم حرکات موزون "دو چاپی" یکی از هنرهای منطقه بلوچستان است که متشکل از تعداد زیادی افراد مختلف با طبقات اجتماعی متفاوت است که باعث ایجاد نوعی همبستگی اجتماعی و فرهنگی می‌شوند.

وی افزود: دو نفر دهلی (طبل زن) و یک نفر دونلی نواز (در گذشته سرنا نواز بوده، امروزه دونلی می‌نوازند) آنها را همراهی می‌کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان‌ و بلوچستان عنوان کرد: با آغاز نواختن دونلی، حرکات گروه رفته رفته به صورت دایره وار آغاز می‌شود و طبل زن با طبل بزرگ (مارساز) همراهی‌شان می‌کند و سپس نوازنده طبل کوچک نواختن را آغاز می‌کند.

شهرکی ادامه داد: با هماهنگی ساز و طبل‌ها، حرکات منظم‌تر شده و کف زدن و چرخش افراد آغاز می‌شود و تا آنجا که همه افراد دو به دو مقابل هم قرار بگیرند ادامه می‌یابد و در این حالت دست‌هایشان را به هم می‌کوبند.

این مسئول اضافه کرد: نوازنده دهل در وسط دایره قرار می‌گیرد و در حین اجرا به دور خود می‌چرخد اکنون حرکات موزون به حالت نشستن و بلند شدن همراه با کوبیدن دست ادامه پیدا می‌کند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان‌ و بلوچستان بیان داشت: این حرکات موزون با ریتم ملایم را «دوچاپی» و با ریتم تند را «چهارچاپی» می‌گویند که عمدتا در مراسم شادی این منطقه اجرا می‌شود.

* محوطه‌های بیشک آباد 7، 8 و 10 ثبت ملی می‌شود

این مسئول گفت: پرونده محوطههای بیشک آباد 7، 8 و 10 برای ثبت در فهرست آثار ملی به عنوان میراث تاریخی آماده و ارسال شده است.

وی ادامه داد: این محوطه‌ها در روستای تاریخی بیشک آباد از توابع شهرستان ایرانشهر واقع شده‌اند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان‌ و بلوچستان عنوان کرد: محوطه بیشک آباد هفت متعلق به هزاره سوم و چهارم پیش از میلاد و بیشک آباد 8 و 10 مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد یعنی دوره اشکانی است.

شهرکی تصریح کرد: این سه محوطه با فاصله حدود یک کیلومتر از همدیگر در روستای بیشک آباد از توابع شهرستان ایرانشهر واقع شده‌اند و قرار است در پنجمین اجلاس شورای ثبت کشور که شهریور ماه امسال برگزار می‌شود مورد بررسی قرار گیرند.

وی متذکر شد: محوطه‌های 7 و 8 به لحاظ موقعیت مسیر و ارتباط زمانی و مکانی با سایر مناطق مشابه از اهمیت خاصی برخوردار هستند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان‌ و بلوچستان اذعان داشت: از مهم‌ترین ویژگی‌های بیشک آباد 10، وجود یک کوره سفال پزی کوچک به قطر حدود 1/5 متر است.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد