'علی درانی' به خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: این بخشودگی شامل 46 نفر از 78 میگوپرور چابهاری معرفی شده از سوی اداره کل شیلات سیستان و بلوچستان به بانک کشاورزی جهت شمولیت بخشودگی سود و جرائم دیرکرد وام های دریافتی آنان مربوط به سال های 78 تا 80 شده است.
وی با بیان اینکه به محض رسیدن اعتبار به اطلاع میگوپروران خواهد رسید، گفت: مجموع بدهی سود، جرائم و دیرکرد وام های صنعت میگوی کشور به بانک ها 180 میلیارد تومان است که 37 میلیارد تومان آن مربوط به میگوپروران چابهاری می باشد.
به گزارش ایرنا بر اساس مصوبه دولت قرار است این مبلغ در قالب یک بسته حمایتی با بانک های عامل تسویه شود که تخصیص 100 میلیارد تومان آن در بودجه سال گذشته عملی شد.
دست اندرکاران صنعت میگوپروری همواره کمبود نقدینگی را از چالش های مهم فرا روی خود عنوان کرده و می گویند: این مشکل از بدو فعالیت آنها در ایران و بخصوص چابهار گریبانگیر تولیدکنندگان بوده است.
این مشکل بویژه پس از شیوع بیماری لکه سفید در مزارع و کاهش شدید تولید میگو بیشتر شد.
کارشناسان می گویند: صنعت میگو از جمله صنایع مهمی است که ایجاد زیرساخت های آن، همکاری و همراهی دولت را می طلبد و عملیات کشت و برداشت این محصول در سواحل خالی از سکنه دشواری زیادی دارد.
همین امر، تمایل سرمایه گذاران توانمند را برای حضور در این عرصه تا حدود زیادی محدود کرده است.
میگو از جمله آبزیان کوتاه عمر است که زمان تولید هر مرحله آن بیش از 9 ماه طول نمی کشد و با توجه به ارزش بالای غذایی و طعم خوب آن، از غذاهای مورد علاقه مردم دنیاست و بیشترین مشتریان آن را مردم آمریکا، اروپا، ژاپن و چین تشکیل می دهند.
به گفته درانی، رییس بانک کشاورزی چابهار: با ابلاغ و اجرای مصوبه بخشودگی جرائم و تاخیر دیرکرد وام های دریافتی، از این پس میگوپروران می توانند با عقد قرارداد مجدد با بانک نسبت به دریافت سرمایه در گردش برای تولید و سرمایه ثابت جهت بازسازی مزارع پرورش میگو اقدام کنند.
به گفته او، با بخشودگی سود تسهیلات بدهی میگوپروران به روز شده و اصل بدهی تسهیلات از سوی بانک عامل تقسیط می شود.
در همین رهگذر مدیر عامل اتحادیه پرورش دهندگان میگو سیستان و بلوچستان گفت: یک میلیارد و 200 میلیون تومان از کمک های فنی اعتباری برای اصلاح زیرساخت ها به این استان اختصاص داده شده که می توان برای آماده سازی و ترمیم مزارعی که امسال مشمول مصوبه دولت می شوند از آن استفاده کرد.
'کیوان رهبران' میزان خسارات طوفان گونو به مزارع میگوی سیستان و بلوچستان را افزون بر 15 میلیارد تومان برآورد کرد و افزود: با جبران یک میلیارد تومان از زیان های وارده، رقم مذکور برای جاده دسترسی مزارع پرورش میگو هزینه شده است.
وی افزود: طبق اعلام شیلات سیستان و بلوچستان شش میلیارد تومان اعتبار برای لایروبی کانال ها و زهکش ها لازم است، اما تاکنون 200 میلیون تومان اعتبار تخصیص یافته است که این رقم جوابگوی نیاز نیست.
رهبران با بیان اینکه اکنون تعدادی از مزارع میگوی سیستان و بلوچستان با تامین اعتبارات شخصی وارد دوره پرورش شده اند، افزود: این مزارع یا اجاره ای هستند و یا به بانک بدهی ندارند و عده ای نیز با امید به اجرایی شدن این مصوبه وارد دوره ی پرورش شده اند.
پیش از این نیز معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان شیلات ایران از ابلاغ مصوبه صنعت پرورش میگو از سوی بانک مرکزی به بانک های عامل خبر داده و گفته بود: موضوع تخصیص 100 میلیارد تومان اعتبار برای بخشودگی سود و جرائم پرورش دهندگان میگو که در هیات دولت مصوب شد؛ از سوی بانک مرکزی به بانک های عامل ابلاغ شده است.
به گفته 'غلامرضا رازقی'، با اجرای این مصوبه دولت و اعمال مبلغ مذکور از سوی بانک ها، تولید میگوی پرورشی در سال جاری با رشد صد در صدی مواجه شده و به بیش از 15 هزار تن خواهد رسید.
در همین ارتباط مدیر عامل اتحادیه تعاونی های تکثیر و پرورش و صادرات آبزیان ایران می گوید: با وجود بیش از دو هزار کیلومتر نوار ساحلی در جنوب ایران، توان سالانه کشورمان برای تولید میگو حدود 400 هزار تن است.
به گفته 'ارسلان قاسمی'، بیش از180 هزار هکتار زمین مناسب برای کشت میگو در چهار استان ساحلی جنوب کشور شناسایی شده است.
وی با تاکید بر سودآور بودن صنعت میگو در چنین مناطقی اذعان داشت: در صورت تامین نقدینگی مورد نیاز و حمایت جدی نظام بانکی از این صنعت، امکان اشتغال فوری بیش از 300 هزار نفر در صنعت میگوی ایران فراهم می شود و با توجه به خاصیت صادراتی آن ارز قابل توجهی نصیب کشور خواهد شد.
به اعتقاد دست اندرکاران صنعت میگوپروری، توسعه این صنعت در نوار مرزی جنوبی و سواحل خلیج فارس و دریای عمان، علاوه بر مزیت اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار و توسعه رفاه در مناطق محروم کشور مزیت های زیست محیطی و امنیتی نیز به همراه خواهد داشت.
آنان می گویند: با توسعه مزارع کشت میگو و استقرار حدود 300 هزار نفر در نوار ساحلی جنوب کشور، هزینه استقرار نیروهای انتظامی برای محافظت از مرزها کاهش یافته و مرزنشینان نقش مهم خود را در تامین امنیت این مناطق ایفا خواهند کرد.
مدیر عامل اتحادیه تعاونی های تکثیر و پرورش و صادرات آبزیان ایران همچنین با اشاره به کاهش ذخایر ماهی در دریای عمان و خلیج فارس هشدار داده است: در صورت ادامه صید بی رویه ماهی در جنوب کشور در آینده ای نه چندان دور تعداد زیادی ازماهیگیران بیکار می شوند.
قاسمی می گوید: با توسعه صنعت میگو علاوه بر ایجاد بستر مناسب برای فعالیت مردم جنوب کشور در حوزه شیلات و جایگزینی پرورش میگو به جای صیادی، فرصتی فراروی مسوولان قرار می گیرد تا بدون دغدغه خاطر سیاست های لازم را برای تجدید ذخایر آبزیان دریای عمان و خلیج فارس اعمال کرده تا زمینه ادامه حیات گونه های ارزشمند ماهی فراهم شود.
مدیر کل شیلات سیستان و بلوچستان نیز به ایرنا گفت: 650 هکتار از مزارع منطقه گواتر واقع در 120 کیلومتری شهر بندری چابهار به پرورش و کشت میگو اختصاص دارد.
'غلامرضا سندگل' افزود: سالانه حدود یک هزار و 500 تن میگو از این مزارع برداشت و پس از رفع نیاز چابهار و استان، روانه بازارهای مصرف داخل کشور می شود. ک/4
گزارش از: احمد الهی