سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

نواقص سد پیشین باغ‌های موز باهوکلات را خشک کرد

 خبرگزاری فارس: نواقص سد پیشین باغ‌های موز باهوکلات را خشک کرد
 
کشاورزان در نامه‌ای خطاب به مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان:
نواقص سد پیشین باغ‌های موز باهوکلات را خشک کرد

خبرگزاری فارس: کشاورزان منطقه باهوکلات چابهار در نامه‌ای خطاب به مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان اعلام کردند که نواقص فنی پروژه سد پیشین منجر به بروز خسارات جبران‌ناپذیری به موزکاران منطقه شده است.به گزارش خبرگزاری فارس از زاهدان، در این نامه کشاورزان منطقه باهوکلات چابهار آمده است:

مردم جنوب استان سیستان و بلوچستان با تحمل هفت سال خشکسالی سال‌های گذشته با آبگیری سد پیشین در شهرستان سرباز اراضی پایین دست دشت باهوکلات دشتیاری شهرستان چابهار را با میلیاردها تومان سرمایه‌گذاری شخصی احیا کردند و 6 هزار هکتار از اراضی پروژه زیر کشت محصولات صیفی خارج فصل، باغات موز، انبه و دیگر نباتات گرمسیری بردند که در سال‌های گذشته مزیت اقتصادی کشاورزی منطقه با تولید هزاران تن هندوانه و موز و کنترل بازار گوجه فرنگی بر همگان محرز شد.

کشاورزان در این نامه می‌افزایند: ولی به دلایلی که بیشتر فنی و نشأت گرفته از نواقص پروژه سد پیشین و شبکه پایین دست می‌باشد با کمبود بارندگی در دو سال اخیر، سد پیشین خشک و صدها هکتار باغات موز که خسارات آن بالغ بر 300 میلیارد تومان می‌شود از بین رفته و بیش از 12 هزار نفر در حساس‌ترین نقطه مرزی کشور بیکار شده‌اند.

کشاورزان در این نامه به نواقص پروژه سد پیشین اشاره کرده‌اند که حاکی است: نخستین و مهم‌ترین نقص سد پیشین، نداشتن شبکه انتقال آب به وسیله لوله است که از محل دریچه خروجی سد تا پروژه، شش هزار هکتار به طول 50 کیلومتر آب در بستر وحشی رودخانه رها شده و نزدیک به 70 درصد آن هدر می‌رود.

این نامه کشاورزان می‌افزاید: بدیهی است تنظیم و کنترل آن نیز مشکل بوده لذا احداث خط لوله انتقال آب با محاسبه بیش از 150 متر ارتفاع سد پیشین تا اراضی پایین دست با فشار بالای شش اتمسفر، می‌تواند به شیوه سیستم‌های قطره‌ای و بهینه بدون مصرف کمترین انرژی فسیلی چندین برابر اراضی فوق را زیر کشت ببرد و اشتغالی پایدار با حضور هزاران مرز نشین ایجاد کند.

در این نامه آمده است: همچنین باید وضعیت دارندگان حق آبه و سهمیه رودخانه نظام‌مند و برداشت‌های غیر قانونی محدود و کنترل شود و مالکان اراضی قانونی و تشکل‌های صنفی آنان برای پیگیری حقوق قانونی خود مورد حمایت قرار گیرند.

نامه کشاورزان باهوکلات می‌افزاید: شبکه آبیاری قطره‌ای در سطح هزار و 300 هکتار باغات، فاقد کارایی بوده و از اول مورد استفاده قرار نگرفته است ولی کشاورزان بابت هر هکتار مبلغ چهار میلیون و 500 هزار تومان به بانک کشاورزی با بهره 13 درصد بدهکار هستند که به صورت روزشمار به بدهی کشاورزان اضافه می‌شود بدون اینکه سیستمی برای آبیاری در اختیار داشته باشند که باید مبلغ فوق از وام کشاورزان کسر و سیستم‌های جدید جایگزین شود.

در بخش دیگری از این نامه آمده است: از دیگر نواقصی که پروژه سد پیشین دارد و در این رنجنامه ذکر شده این است که، آب در شبکه‌های اصلی به وسیله لوله انتقال یابد تا امکان برداشت غیر مجاز در حاشیه پروژه و رودخانه از آن وجود نداشته باشد.

این نامه ادامه می‌دهد: با توجه به باران‌های سیل‌آسا در منطقه و اقلیم خشک، احداث سدهای کوچک در پایین دست برای جلوگیری از هدررفت آب و احداث دریاچه‌های مصنوعی دردشت برای ذخیره‌سازی ضروری است اما اقدامات عاجلی که در شرایط فعلی باید صورت پذیرد شامل؛ برآورد و پرداخت خسارات باغداران و کشاورزان است که حداقل در هر هکتار باغ موز مبلغ 50 میلیون تومان سرمایه‌گذاری شخصی توسط کشاورزان صورت پذیرفته است.

نامه کشاورزان باهوکلات حاکی است: همچنین با توجه به عدم پرداخت وام توسط بانک برای اراضی فوق این سرمایه که از محل فروش زیورآلات زنان و اموال منزل کشاورزان بوده اکنون با تلف شدن باغات موز و بیکاری بیش از 12 هزار نفر از کشاورزان، بحران بیکاری در منطقه فراگیر شده و کشاورزان منطقه در تامین معیشت خانواده خود با مشکلات عدیده‌ای رو‌به‌رو شده‌اند و این مصیبت در شرایط فعلی، آنان را بسیار نگران کرده است.

در این نامه آمده است: بخشودگی وام هزار و 300 نفر از کشاورزان پروژه شش هزار هکتاری بابت واگذاری 4/5 هکتار به هر نفر که با سود و جریمه و دیرکرد چند ساله مجموعاً بالغ بر 30 میلیارد تومان شده، موجب نگرانی کشاورزان در پرداخت وام شده و آنها به هیچ وجه توانایی پرداخت آن را ندارند.

رنجنامه کشاورزان می‌افزاید: تامین سرمایه در گردش برای کشاورزان در سال زراعی آینده و با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و اهمیت اشتغال پایدار در مناطق مرزی، گنجاندن عامل خشکسالی در قراردادهای بیمه با نرخ ریسک مناسب و ارزان قیمت برای تمامی محصولات کشاورزی گرمسیری برای حفظ سطح اشتغال و امنیت منطقه ضروری و لازم است.

کشاورزان خسارت دیده باهوکلات در این نامه ابراز امیدواری کرده‌اند که با پیگیری نمایندگان استان و اقدام به موقع دولت از تبدیل بحران بیکاری فوق به بحران اجتماعی در منطقه حساس مرزی باهوکلات جلوگیری به عمل آید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد