
علی الکبانی، تحلیلگر مسائل سیاسی
مصاحبه پرس تیوی با علی الکبانی، تحلیلگر مسائل سیاسی
مصریها در تمام طول تاریخ این کشور همواره از همسایگان عرب خود حمایت کردند و از سال 1948 نیز از برادران فلسطینیشان حمایت میکنند تا حقوق مشروعشان را از رژیم استعمارگر صهیونیستی بگیرند."
علی الکبانی، تحلیلگر مسائل سیاسی
یک تحلیلگر به پرس تیوی میگوید مصر به مساله فلسطین به عنوان یک مساله داخلی مینگرد چرا که فلسطین بخشی از دفاع راهبردی مصر به شمار میرود.
پرس تیوی به منظور بررسی اوضاع سیاسی مصر و ارتباط آن با مردم این کشور و فلسطین با علی الکبانی، تحلیلگر مسائل سیاسی مصاحبه ای انجام داده است که متن آن را در ادامه میخوانید.
پرس تیوی: به نظر شما در انتخابات مصر سیاست خارجی چقدر برای مردم این کشور اهمیت دارد؟
الکبانی: در واقع یکی از اهداف اصلی انقلاب مصر، خلاصی از رژیم سابق حسنی مبارک بود آن هم به علت احساس حقارتی که وی برای مصر به ارمغان آورده بود.
مصریها در تمام طول تاریخ این کشور همواره از همسایگان عرب خود حمایت کردند و از سال ۱۹۴۸ نیز از برادران فلسطینیشان حمایت میکنند تا حقوق مشروعشان را از رژیم استعمارگر صهیونیستی بگیرند.
مردم مصر در راه حمایت از برادران فلسطینیشان از جان و مال خود گذشتند بنابراین وقتی دیدند حسنی مبارک چگونه به یک گنجینه راهبردی برای رژیم صهیونیستی بدل شده است واقعا احساس حقارت کردند؛ بسیاری از وزرای این رژیم و چهره های شاخص تل آویو از جمله وزیر پیشین امور نظامی این رژیم گفته بودند ما با از دست دادن حسنی مبارک یک گنجینه راهبردی را از دست دادیم.
و فقط مبارک نبود که یک گنجینه راهبردی برای آنها به شمار میرفت ، تمامی رژیم وی و اعضای این رژیم این چنین بودند. بنابراین بخشی از انقلاب مصر این بود که به این کشور اجازه داد دوباره مستقل شود و حق حاکمیت خود را مجددا به دست بیاورد و به کشوری که مشتری رژیم صهیونیستی و غرب است بدل نشود.
پرس تیوی: موضوعی در سیاستهای انگلیس وجود دارد که میگوید سیاستهای خارجی تنها به شکست در انتخابات منجر میشود چرا که مردم میگویند ما نمیخواهیم در این زمینه چیزی بدانیم، آنها به چیزی چسبیده اند که برای انگلیس اهمیت دارد.
آیا چنین مساله ای در سیاستهای مصر هم صدق میکند یا اینکه مساله فلسطین و بیعدالتی که در این زمینه شاهد آن هستیم بر ذهنیت رایدهندگان مصری تاثیر خواهد گذاشت؟
الکبانی: با این قضیه موافقم که موضوعات داخلی در هر انتخابات و انقلابی اولویت دارد اما مساله فلسطین یکی از مسائل داخلی ما به شمار میرود چرا که فلسطین بخشی از دفاع راهبردی مصر است، بنابراین ما اسرائیل را به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی مصر و مصریها میدانیم.
بنابراین ما در حال کمک به فلسطینیها هستیم چرا که آنها برادران ما هستند اما در عین حال در واقع در حال کمک کردن به خودمان هم هستیم چرا که وقتی دشمن در مرزهای ما قرار دارد و به عنوان مثال وقتی پس از معاهده کمپ دیوید که سینا و حق حاکمیتمان را در آن از دست دادیم بتوانیم صحرای سینا را بازپس بگیریم این همان چیزی است که مردم مصر برای آن انقلاب کردند یعنی اعاده حق حاکمیت و بزرگی و مقامشان.
پرس تیوی: درباره انتخابات مصر و فشار اسرائیل بر این انتخابات چه نظری دارید؟
الکبانی: به عنوان مثال در مورد احمد شفیق (از بقایای رژیم سابق مصر) و دکتر مرسی (نامزد اخوان المسلمین) رژیم اسرائیل و تمامی وزرای کابینه این رژیم میگویند اگر شفیق به عرصه قدرت برگردد اوضاع به نقطه اول برمیگردد و ما به روابط و مناسبات عادی خود بازمیگردیم.
به همین دلیل است که احساس میکنم دکتر مرسی در دور دوم اکثریت آراء را به دست میآورد و وی رئیس جمهور آتی مصر خواهد بود چرا که نمیتوانم تصور کنم مصریها به یکی از بقایای رژیم سابق این کشور رای دهند.
مردم شگفت زده شدند که شفیق توانست به دور دوم انتخابات راه پیدا کند اما وی تنها رای وابستگان به رژیم سابق مبارک را از آن خود کرد.
پرس تیوی: به نظر شما آیا موضع قوی مصر علیه اسرائیل در انتخابات، با توجه به مسئله فلسطین که قلب جهان اسلام است، باعث بازگردانده شده غرور ملی به این کشور نمیشود؟
الکبانی: قطعا؛ اگر رژیمهای عرب به مردم خود گوش میکردند، فلسطین مدتها پیش آزاد شده بود. اما رژیمهایی را ما شاهد هستیم که از سوی غرب گماشته شدهاند و این رژیمها در حال خدمت رسانی به منافع غرب هستند و کشورهای عرب را به رژیمهای وابسته به امریکا تبدیل کردهاند.
بنابراین روزی که مردم عرب حاکمیت خود را دوباره پس بگیرند و از طریق نمایندگان دموکراتیک بر خود حکمرانی کنند، به نظر من هجمه تبلیغاتی اسرائیل شکست خواهد خورد.
پرس تیوی: کمک نظامی ۳ میلیارد دلاری نظامی امریکا چطور؟ اگر اخوان المسلمین در این انتخابات پیروز شود و این کمک متوقف شود، بسیاری از مردم مصر ناراحت خواهند شد. نظر شما در این باره چیست؟
الکبانی: اینها کمکهای نظامی به مصر هستند و این کمکها با این شرط به مصر داده میشوند که علیه اسرائیل استفاده نشوند. بنابراین ما آن را علیه برادران خود در لیبی یا سودان استفاده کنیم؟ اگر شرط این باشد که کمکهای نظامی علیه اسرائیل استفاده نشود، ما به این کمکها احتیاجی نداریم.
بنابراین، مصر، اقتصاد آن و مردم این کشور چیزی را از دست نخواهند داد. این موضوع ممکن است باعث ناراحتی شورای نظامی شود چرا که آنها تمام این تجهیزات نظامی را دریافت میکنند اما به نظر من اگر قرار است این تجهیزات علیه اسرائیل دشمن استفاده نشوند، بی فایده هستند. و مصر جز رژیم اسرائیل دشمن دیگری در منطقه ندارد.
بنابراین، این کمکها بی فایده هستند و این مسأله روی اقتصاد این کشور تاثیر نخواهد گذاشت.
پرس تیوی: آیا این در راستای منافع امریکا نیز هست که یک دولت نظامی در مصر بر پا باشد تا روابط نزدیک با اسرائیل را حفظ کند؟
الکبانی: دقیقا این یک رشوه است که به دولت مصر داده میشود تا پیمان ذلت بار کمپ دیوید را حفظ کند تا بدین ترتیب از استفاده ارتش مصر علیه اسرائیل اجتناب شود و مصر را به عنوان یک کشور وابسته به امریکاییها حفظ کند.
پرس تیوی: و نهایتا شاهد انفجار خط لولهها بودیم و فکر میکنم انتقال نفت و گاز به اسرائیل متوقف شده است. آیا این انفجارها عملیات سیاه توسط اسرائیل یا ناشی از احساسات واقعی مردم مصر بودند؟
الکبانی: این احساسات واقعی مردم مصر بود تا هرگونه روابط بازرگانی با رژیم اسرائیل متوقف شود به ویژه این که این ثروت مصر زیر قیمت بازار به اسرائیلیها داده میشد.
بنابراین آنها بارها تلاش کردند این خط لوله را تعمیر کنند اما نمیتوانند ۲۴ ساعته از آن محافظت کنند و این یک خط لوله طولانی است. مردم مصر با انفجار خط لوله موضع خود را در قبال اسرائیل اعلام کردند تا این که بالاخره شورای نظامی این قرارداد را لغو و صادرات نفت و گاز به اسرائیل را متوقف کرد.
اگر آنها گاز و نفت مصر را میخواهند اولا باید آن را به قیمت بازار بخرند اما با توجه به معامله آزاد، اگر ما نخواهیم به آنها نفت و گاز صادر کنیم، چرا باید به آن اجبار شویم؟
ز س/ا ف/ن م