محور اول : ایران همچنان بر پیشبرد برنامه هسته ای خود و دستیابی به چرخه کامل تولید انرژی هسته ای تاکید دارد که ما بر اساس معاهده ان پی تی آن را حق طبیعی ایران می دانیم که نیروهای غربی به همراه عربستان مخالف این امر هستند.
محور دوم : ایران بطور کلی از انقلابهای عربی حمایت می کند و سعی ندارد این حمایت را که صرفا تبلیغاتی است پوشیده نگه دارد این امر نشاندهنده آن است که ایران می خواهد دایره تغییر و تحول انقلابی را گسترش داده تا آنکه شامل شبه جزیره عربستان شود که تاکنون خارج از گردونه تغییرات و اصلاحات قرار گرفته است .
محور سوم : ایران نه تنها در سطح روابط سیاسی موضعی مخالف رژیم اسراییل دارد بلکه آن را به رسمیت نمی شناسد و گروههای فعال علیه رژیم همچون حزب الله لبنان و حماس و جهاد اسلامی فلسطین را تشویق و ترغیب می کند.
مسائل یاد شده برای دشمنان ایران که به مسائل سه گانه یاد شده بسیار اهتمام می ورزند خط قرمز بشمار می روند و در ارتباط با آنها برعکس موضع ایران عمل می کنند.
ایران شاهنشاهی به همراه عربستان ستون فقرات سیاست آمریکا در منطقه خلیج (فارس) را تشکیل می داد تا آنکه انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 پیروز شد و رژیم اسراییل جایگزین ایران شد و استراتژی نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه بر اساس تقویت بنیه نظامی عربستان و اسراییل با مدرن ترین تسلیحات شکل گرفت. البته آمریکا همواره برتری کیفی اسراییل را مد نظر داشته است به همین دلیل واشنگتن به پیشرفت علمی ایران به ویژه در زمینه هسته ای با شک و تردید بسیار می نگرد.
عربستان از یکسو اعلام کرده آماده جبران کاهش صادرات جهانی نفت ایران است و از سوی دیگر به معارضین مسلح (وهابی) در جنوب شرقی ایران و اپوزوسیون سیاسی مقیم اروپا و آمریکا رسما کمک مالی می کند. این روند طی سه سال اخیر شدت بیشتری گرفته و جنگ سرد میان دو کشور را به حادترین مرحله طی 25 سال گذشته رسانده است.
دولت آمریکا تمام تلاش خود را بکار می برد تا در جنگ روانی با ایران بخصوص در زمینه های اقتصادی و روابط بین الملل و ائتلافات منطقه ای برنده میدان باشد به همین دلیل بزرگترین اهتمام وزیر خارجه آمریکا در حال حاضر آن است که برنده جنگ روانی با ایران باشد تا بتواند موفقیت طرح خود در تشکیل جبهه بین المللی گسترده علیه ایران را تضمین نماید اگر به چارچوب روابط بین الملل در دو سال گذشته نگاهی انداخته شود پی خواهیم برد که واشنگتن در تحمیل محاصره بین المللی علیه ایران همچنان موفقیت محدودی داشته است هر چند که بر وضعیت اقتصاد ایران تاثیر منفی بر جای گذاشت و با اعمال تحریم بانکی ایران به بخش بانکی ایران و معاملات مالی بین المللی این کشور لطمه زد.
ایران هر چند روزانه بیش از دو میلیون بشکه نفت صادر می کند اما برای دریافت درآمد نفت خود با مشکلاتی روبرو است با این وجود به نظر می رسد ایران با تامین پشتوانه مالی فراوان خود را آماده این شرایط کرده بود و توانست پیامدهای محاصره اقتصادی و مالی را تحمل کند.
احمدی نژاد رییس جمهوری ایران در ماه گذشته گفت؛ ایران دارای نقدینگی کافی است به گونه ای که می تواند سالها در برابر تحریم همه جانبه صادرات نفت خود ایستادگی کند در میان این اعتماد به نفس فوق العاده و شرط بندی غرب بر سر تضعیف جمهوری اسلامی جنگ رسانه ای و روانی میان دو طرف بدون وقفه ادامه دارد تهران بر ایستادگی بر موضع خود و ادامه نقش سیاسی و دیپلماتیک خود در سطح منطقه و جهان اصرار می ورزد آمریکایی ها در ارتباط با وضعیت موجود نگران تر به نظر می رسند و بیش از پیش با اتخاذ اقدامات پیگیری بر تنگ تر کردن حلقه محاصره تاکید دارند. هیلاری کلینتون در هفته گذشته از هند سفر رسمی داشت و بر دولت دهلی نو فشار زیادی وارد کرد تا واردات نفت خود را از ایران متوقف نماید کلینتون در نشستی در ساختمان شهرداری شهر کلکته در این کشور گفت : بطور حتم هند در حال کاهش خرید نفت خود از ایران است و اقداماتی که هندی ها تاکنون اتخاذ کرده اند را می ستاییم وی افزود : ما امیدواریم آنان گامهای بیشتری در این راستا بردارند منابع آمریکایی خاطرنشان کردند که اگر هند واردات نفت خود از ایران را کاهش ندهد واشنگتن آن دسته از بانکهای هند که با بانک مرکزی ایران ارتباط داشته باشند را از همکاری با سیستم بانکی آمریکا محروم می کند هدف از این اقدام کاهش درآمد تهران از نفت است که منبع اصلی درآمد در این کشور بشمار می رود. کلینتون در اوائل ماه با سفر به چین اقدام مشابهی انجام داد کلینتون از دولت چین خواست تا فعالیتهای هسته ای ایران و کره شمالی را مهار نماید و بر دولت سوریه فشار وارد کند.
کلینتون در سخنرانی خود در افتتاحیه گفتگوی راهبردی و اقتصادی که در پکن دو روز بطول کشید افزود : " آمریکا و چین در مورد پیشگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای اتفاق نظر دارند" وی توضیح داد : ما باید فشارها را علیه ایران ادامه دهیم تا ایران به تعهدات بین المللی خود عمل نماید و بطور جدی به مذاکره بپردازد و ثابت کند که برنامه هسته ای اش فقط دارای اهداف غیرنظامی است " واردات نفت ایران مهم ترین درخواست کلینتون از میزبان خود بود وی از چین خواست تا واردات نفت خود را از ایران متوقف و یا دستکم کاهش دهد در همین راستا عربستان متعهد شد که همواره آماده جبران کمبود پیش آمده از کاهش صادرات نفت ایران در جهان است.
این موضوع ظرف چند ماه گذشته از سوی شماری از مقامات عربستان تکرار شد به عنوان مثال محمد جاسر وزیر اقتصاد عربستان در اوایل فوریه گذشته در ژاپن و معاون وزیر نفت عربستان در همان ماه گفت : مهم ترین موضوع برای عربستان تامین نفت مورد نیاز در بازارهای جهانی است. مشتریان عمده نفت در آسیا برای جبران کمبود واردات نفت خود از ایران به بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان چشم امید دوخته اند در حالیکه دهلی نو خود را پایبند تحریمهای اعمال شده علیه ایران نمی داند پالایشگاههای هند در صدد افزایش خرید نفت خود از عربستان هستند.
ملک عبدالله پادشاه عربستان چندی پیش به هند پیشنهاد داد مقدار بیشتری نفت از عربستان خریداری نماید و علی نعیمی وزیر نفت عربستان اعلام کرد که کشورش می تواند ظرف مدت کوتاهی تولید خود را روزانه بیش از دو میلیون بشکه افزایش دهد پس از کاهش یافتن صادرات نفت ایران به دهلی نو در دسامبر 2010 عربستان در ماه اوت صادرات نفت خود را به هند سه میلیون بشکه افزایش داد همه اینها نشان می دهد عربستان برای پیشگیری از صدور نفت ایران به کشورهای بزرگ آسیا به ویژه ژاپن و چین و هند اقدامات متعددی اتخاذ کرده است سه کشور مزبور با توجه به پیشرفت فن آوری و توسعه صنایع در آنها بیش از سایر کشورهای آسیایی مصرف کننده نفت هستند عربستان پا را از این نیز فراتر گذاشته و با استفاده از درآمدهای نفت خود در صدد محاصره نظامی ایران برآمده است.
هنگامی که روسیه پنج سال پیش با فروش سامانه موشکی زمین به هوا مدل اس 300 به ایران موافقت کرد، واشنگتن هم تل آویو و ریاض به شدت مسکو را جهت انصراف از این قرارداد تحت فشار قرار دادند عربستان برای اعمال فشار علیه روسیه با قدرت مالی خود پا پیش گذاشت روزنامه فایننشال تایمز در 25 اوت 2011 نوشت که عربستان به روسیه اعلام کرد اگر تعهد دهد محموله موشکهای اس - 300 زمین به هوا را تحویل ایران ندهد در مقابل این قرارداد که از 800 میلیون دلار فراتر نمی رود؛ قرارداد خرید تسلیحات از روسیه به ارزش دستکم دو میلیارد دلار و شاید هفت میلیارد دلار منعقد خواهد کرد بر اساس قرارداد یادشده روسیه پیشرفته ترین سامانه دفاع هوایی خود را که در موازات با سامانه موشکهای پاتریوت آمریکا قرار دارد به عربستان خواهد فروخت.
ایران امیدوار بود که دستیابی به این سامانه موشکی توانایی دفاعی هوایی پیشرفته و نیروی بازدارنده گسترده ای به منظور پیشگیری از هر گونه حمله علیه تاسیسات هسته ای اش ببخشد منابع نظامی یادآور شدند که ایران یکی از مهم ترین عوامل راهبردی بود که باعث شد عربستان سامانه اس 400 بسیار پیشرفته روسیه را خریداری نماید و همین امر باعث می شود ریاض بر روسیه و ایران پیشی بگیرد در نتیجه این قرارداد به سعودی ها این فرصت را می دهد.
* نویسنده و روزنامه نگار بحرینی مقیم انگلیس، منتشره در شماره 16 می روزنامه القدس العربی در لندن