دبیر کل سازمان مبارزه برای خلع سلاح هسته ای در گفتگو با بی بی سی؛
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، «کیت هدسن» دبیر کل سازمان مبارزه برای خلع سلاح هسته ای در گفت و گو با شبکه «بی بی سی فارسی» (BBCPersian)، با حمایت از خلع سلاحهای هسته ای در جهان و امیدواری به مذاکرات ایران و 1 5 گفت: «من در کل آدم خوش بینی هستم و فکر میکنم همه از پیشرفت نسبتاً خوب گفتوگوهای اخیر و از امکان مذاکرات سازنده تر در آینده خیلی خوشحال شده باشند.
بسیاری بر آن بودند که غرب دارد به سمت یک چالش خطرناک با ایران میرود. ما همواره معتقد بودیم که مذاکرات سازنده تنها راه حل ممکن است و امیدواریم گفتوگو ها در بغداد سازنده باشد.»
وی در پاسخ به این سؤال که آیا آن طور که کشورهای غربی ایران را متهم میکنند مانع اصلی در پیشرفت مذاکرات هسته ای ایران بوده است؟ گفت: «من فکر میکنم این یک رو در رویی خیلی پیچیده و طولانی است و از نگاه بسیاری در نقاط مختلف جهان ایران در چارچوب پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای هیچ کار خلافی نمیکند و به عنوان امضاء کننده این پیمان حق دارد انرژی هسته ای داشته باشد و باید کشورهای دیگر عضو این پیمان در راه ایجاد نیروی غیر نظامی هسته ای به ایران کمک کنند. ایران اعلام کرده میخواهد از سوخت فسیلی فاصله بگیرد و نیازهای جمعیت در حال گسترش خود را از طریق انرژی هسته ای تأمین کند. ما در حالی که مخالف سلاح هسته ای هستیم ولی میپذیریم که توسعه انرژی هسته ای غیر قانونی نیست. اگر این نظر را معیار قرار بدهیم ایران کار نادرستی نمیکند. فعلاً از حقوق خودش دفاع میکند. اما از نظر کشورهای غربی اگر ایران واقعاً به دنبال سلاح هسته ای نباشد حداقل به توانایی تولید آن دست پیدا میکند. به نظر میرسد مشکل فقط بی اعتمادی و بدگمانی است.»
«هدسن» با نظر به ادعای غرب مبنی بر اینکه همه گزینهها روی میز است و نتانیاهو هم در مراسم هولوکاست چنین ادعایی کرد،گفت: «گاهی آدم فکر میکند چه چیزی بخشی از غرب را راضی و چه چیزی بخشهایی از مردم و دولت اسرائیل را راضی میکند که قبول کنند ایران کشور خطرناکی نیست، تا به حال هیچ سندی وجود نداشته که نشان دهد ایران غیر از این است. اگر به گزارشهای اطلاعاتی مانند» سی آیای «نگاه کنیم میبینیم که بارها گفته شده هیچ سندی وجود ندارد که ایران در آستانه تولید سلاح هسته ای باشد. اگر گفته شود برای اینکه ایران احساس امنیت کند و سایه تهدید نظامی بالای سرش نباشد باید برنامه صلح آمیزش را متوقف کند این یک توقع بسیار زیادی است که از ایران داشته باشیم. ایران مثل کشورهای دیگر حق دارد انرژی صلح آمیز هسته ای داشته باشد.»
وی با اشاره به اینکه نمیشود حق واقعی ملت ایران را به رسمیت نشناخت. گفت: «وقتی این موضوع به حق حاکمیت ملی ایران مربوط میشود و اراده ملت ایران و حق ایران برای تولید انرژی صلح آمیز هسته ای را زیر سؤال ببرد در این صورت حل مشکلات، بسیار سختتر خواهد شد. این چیزی نیست که ایران با عملکرد خود بتواند آن را حل کند. مسؤلیت به دوش غرب هم هست و غرب باید از خود ابتکار عمل نشان دهد.»
وی در خصوص فشار آوردن بر ایران در حالی که هیچ گونه نظارتی به اسرائیل نمیشود گفت: «مسئله سلاح اتمی اسرائیل یک موضوع مشکل زا در منطقه است و یقیناً تمام مشکلات دیگر از همین جا برمی خیزد. اگر واقع گرا باشیم ایران حق توسعه صلح آمیز انرژی هسته ای را دارد. اگر در مورد ایران به خاطر تولید سلاح هسته ای سوء ظن وجود دارد در عین حال اسرائیل به شکل غیر قانونی و بیرون از هر معاهده بینالمللی به دور از هرگونه نظارتی، سلاح هسته ای تولید کرده است. اگر دولتهای غربی در جریان تولید سلاح هسته ای به اسرائیل کمک نکرده باشند حداقل او را تأیید کردهاند. هیچ گونه تهدیدی برای خلع سلاح اسرائیل هم وجود ندارد. ما نمیدانیم اوباما در خفا به رهبران اسرائیل چه میگوید. شاید به آنها بگوید این تظاهر و دورویی است و این موضوع باید حل شود ولی به طور علنی چنین اظهاراتی وجود ندارد. این سبب بدبینی مردم به غرب است و برخورد دوگانه میان کشورها وجود دارد. داشتن سلاح هسته ای برای تعدادی از کشورها مجاز است و برای تعدادی دیگر ممنوع است. این اصلاً قابل قبول نیست. باید تمام سلاحهای اتمی از تمام کشورها از بین برود.»
وی در مورد تناقض در موضع گیری اوباما نسبت به از بین بردن سلاحهای هسته ای گفت: «اوباما یک سال قبل از امضای معاهده نیو استارت در سخنرانی معروفش خواهان جهان عاری از سلاح اتمی شد به نظر من در رفتار وی تناقض وجود دارد. ولی تنها نظر وی در ساختار سیاسی آمریکا مهم نیست.»
«کیت هدسن» در پاسخ به اینکه" آیا امکان عاری شدن خاورمیانه از سلاح هسته ای یک رؤیاست؟" گفت: «اگر قدرتهای بزرگ اراده محکم نداشته باشند این پیشنهاد میتواند یک رؤیا باشد. اما همه باور دارند که کلید صلح و یا بخشی از صلح در خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای است. آمریکا سالانه میلیاردها دلار به اسرائیل میدهد و یقیناً نفوذ قابل توجهی بر رهبران اسرائیل دارد و از این نفوذ برای مجبور کردن اسرائیل باید استفاده شود. اتحادیه اروپا هم به لحاظ ارتباط اقتصادی نفوذ زیادی دارد. اگر در این مورد مذاکره صورت نگیرد چه انتظاری میتوان غیر از گسترش برنامه هسته ای در منطقه داشت؟ با این وصف عربستان سعودی هم تمایل به داشتن برنامه هسته ای نشان داده است.» 7/307