استان زرخیز سیستان و بلوچستان با اجرای 690 مصوبه سه سفر استانی دولت نهم و دهم و تخصیص میلیاردها ریال اعتبار ،گامهای بلند توسعه و پیشرفت را در میدان بزرگ سازندگی طی می کند، اینک سرزمین آیینه و آفتاب و زادگاه رستم دستان در حال پوست انداختن است .
به گزارش ایرنا، اجرای پروژههای عظیم گازرسانی، راه آهن، سدسازی، جاده های ترانزیتی، ساخت و توسعه بنادرتجاری - صیادی ، تاسیس نیروگاههای عظیم برق رسانی و حذف مدارس کپری دستاورد تلاش دولت مهرورز در سیستان و بلوچستان است .
استان زرخیز سیستان و بلوچستان که روزگاری غبار محرومیت بر سیمای
تابان آن سایه افکنده بود امروز به همت نظام مقدس جمهوری اسلامی و توجه ویژه دولتمران باردیگر افق طلایی خود را بر پهنای ایران زمین گستردانده است .
سیستان و بلوچستان با 190 هزارکیلومترمربع وسعت و بیش از یکهزار و 500 کیلومتر مرزهای دریایی و زمینی در همسایگی عمان، پاکستان و افغانستان و قرارگرفتن در دو کریدور ( گذرگاه ) شمال - جنوب و شرق و غرب کشورهای آسیایی در خاورمیانه و در کنار آبهای آزاد و اقیانوس هند این استان را به لحاظ موقعیت ژئوپلوتیکی نسبت به سایراستانهای کشور متمایز کرده است.
سیستان و بلوچستان با دارابودن تنوع اقلیمی چهارفصل، منابع عظیم طبیعی و معدنی، نیروی انسانی جوان؛ جمعیت بزرگ دانشجویی و اراضی بکر کشاورزی و مستعد دامپروری به تنهایی می تواند علاوه بر تامین نیازهای بخش مهمی از کشور، درآمد ناخالص ملی را نیز در سطح قابل توجهی افزایش دهد.
به گفته کارشناسان اقتصادی و پژوهشگران دانشگاهی، چنانچه از قابلیتها، توانمندیها و ظرفیتهای کشاورزی، دریایی، معدنی ، و بازرگانی سیستان و بلوچستان با مدیریت متخصص و آگاه در هربخش به خوبی استفاده شود نه تنها معضل اشتغال این خطه زرخیز حل خواهد شد بلکه بستر اشتغال دهها هزار جوان جویای کار استانهای همجوار را نیز به خوبی فراهم خواهد کرد.
بگفته یک استاد دانشگاه، توسعه و پیشرفت در مسیر عدالت از سیاست ها و برنامه های این دولت در استانهای کمتر توسعه یافته است که تلاش و اهتمام دولت برآمده از عزم ملی علاوه برجبران عقب ماندگی ها و رفع غبار محرومیت ها از چهره این مناطق، متوازن ساختن رشد و توسعه اقتصادی آنها با سایر مناطق برخوردار بوده است.
علیرضا نورا افزود: سیستان و بلوچستان نیز تاکنون از این نعمت بی بهره نبوده و طی سفرهای اول، دوم و سوم هیات دولت مصوبات اثر گذار و سازنده ای در این استان تصویب شد که برخی از آنها همچون اعطای تسهیلات سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال به طور کامل اجرا و برخی دیگر همانند راه آهن چابهار - سرخس و تبدیل چابهار به قطب انرژی کشور در دست اجرا و یا اقدام می باشد.
یک دانشجوی دکترای مدیریت استراتژیک نیز مصوبات دولت در سیستان و بلوچستان را بسیار مهم و سرنوشت ساز برای مردم این استان بویژه جوانان و دانشجویان توصیف کرد و گفت: این مصوبات حلقه مفقوده استان را خصوصا در زمینه استعدادهای پنهان در پشت سیمای محرومیت آشکار کرد و امروز با روشن شدن موتور محرک سازندگی در میدان وسیع جغرافیایی سیستان و بلوچستان شاهد نضج گرفتن بخش های کشاورزی ، ترانزیتی و سرمایه گذاری بخش خصوصی می باشیم.
' مهرداد عرب اول ' افزود: با احداث جاده های های ترانزیتی ، راههای روستایی ، برق رسانی ،احداث و توسعه دانشگاها ، بازارچه های مشترک مرزی ، طرحهای کشاورزی ، دامپروری و صید و صیادی و نیز اختصاص بیش از یک هزار میلیارد تومان تسهیلات اشتغال زایی تاکنون علاوه بر رونق یافتن کسب و کار روستاییان و مهاجرت معکوس بیش از یکصد هزار شغل نیز در استان طی هفت سال گذشته ایجاد شده است.
معاون برنامه ریزی استاندار سیستان و بلوچستان نیز گفت: از 690 مصوبه سفرهای استانی دولت تاکنون 317 مصوبه اجرا و به بهره برداری رسیده ، 556 مورد نیز در حال اجرا است و مابقی نیز در دست پیگیری می باشد.
' رجبعلی شیخ زاده' افزود: با بهره برداری از تمامی پروژه های مصوب، سیستان و بلوچستان با توجه به قابلیت ها و توانمندیهای فراوان و بعضا منحصر به فرد به یکی از استانهای برخوردار و توسعه یافته کشور مبدل خواهد شد.
وی با اشاره به تصمیم های گرفته شده در این دولت برای خروج سیستان و بلوچستان از بن بست دایره فقر و محرومیت گفت: این تصمیمات در تاریخ این استان سابقه نداشته است.
وی از جمله این تصمیمات را توسعه بنادر چابهار ، کنارک و احداث اسکله های صید و صیادی ، خط آهن 'چابهار - زاهدان - سرخس' راه آهن 'زاهدان - بم' ، جاده های ترانزیتی 'چابهار - میلک زابل' و 'میرجاوه - زاهدان - بم' ، جاده ترانزیتی ساحلی 'کنارک - جاسک - بندرعباس' و نیز تاسیس و توسعه دانشگاهها ملی و بین المللی با 90 هزار دانشجو ، پروژه های عظیم آبیاری و آبرسانی به شهرها و نیز مزارع کشاورزی ، نیروگاههای عظیم برق رسانی و حذف مدارس کپری عنوان کرد.
شیخ زاده تصریح کرد : اگر چه در بخش تجارت، بازرگانی و صنعت با ایجاد بازارچه های مشترک مرزی کارهایی صورت گرفته اما با توجه به اینکه محور توسعه استان بر مبنای تجارت و بازرگانی می باشد لازم است با توجه به ادغام دو سازمان، مدیریت مربوطه شتاب بیشتری برای تحقق این امر ببخشد.
معاون برنامه ریزی استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: از آنجائیکه بخش کشاورزی و دامپروری با تجارت و بازرگانی ارتباط تنگاتنگی دارد و نیز با توجه به ساختار فرهنگی منطقه و شغل پیشینه مردم این دیار در کشاورزی ، دامپروری ، صیدو صیادی و پیله وری و زود بازده بودن محصولات آن توجه به صیایع تبدیلی امری لازم و ضروری است .
وی همچنین افزود: بخش کشاورزی کمک کننده بخش تجارت و بازرگانی است به همین منظور کارگروه توسعه بخش کشاورزی در تمامی شهرهای سیستان و بلوچستان تشکیل شده که هدف آن شناسایی اراضی قابل کشت دارای منابع آبی لازم بوده تا به دانش آموختگان رشته کشاورزی و افراد جویای کار واگذار شود. وی که رییس کارگروه پیگیری 'طرحهای مهر ماندگار' سیستان و بلوچستان نیز می باشد، در این رابطه گفت : تاکنون 28 طرح مهر ماندگار در استان مشخص شده که از جمله آن پروژه بزرگ راه آهن چابهار - زاهدان ، بزرگراه زاهدان - زابل در محوریت جاده ترانزیتی چابهار - میلک و نیز تکمیل بزرگراه ترانزیتی میرجاوه - زاهدان - بم می باشد.
شیخ زاده همچنین خط انتقال و شبکه آبرسانی و زهکشی سدهای زیردان و کهیر در جنوب سیستان و بلوچستان ، اجرای خط دوم آبرسانی زابل - زاهدان به طول 220 کیلومتر ، طرح آبرسانی به شهر خاش ، احداث سالن ورزشی دو هزار نفری شهر چابهار ، تکمیل طرح مس چهل کوره نصرت آباد زاهدان و نیز تکمیل بیمارستان و چند مرکز درمانی را ازجمله طرحهای مهر ماندگار در استان عنوان کرد.
وی اظهار داشت: طرحهای مهر ماندگار با تخصیص اعتبارات ویژه و اقدامات فوق العاده در حال اجرااست و اثرات بلند مدتی نظیر گازرسانی به شهرهای سیستان و بلوچستان خواهد داشت.