سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

سرزمینم بلوچستان

اخبار بلوچستان,فرهنگ بلوچستان,تاریخ بلوچستان و جهان

گزارش صدای آمریکا از مقابله هوشمندانه ایران و بن بست تحریم ها

همزمان با تحریم صادرات نفت به کشورهای اروپایی؛

گزارش صدای آمریکا از مقابله هوشمندانه ایران و بن بست تحریم ها
تأثیر افزایش قیمت نفت و تحریم نفتی ایران در اروپا به شدت وحشتناک تر از آنچه در آمریکا هست، خواهد بود.

به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، شبکه صدای آمریکا (voa) در برنامه ای با حضور فریدون فشارکی، مدیر و رئیس هیت مدیره فکتس گلوبال انرژی (Facts Global Energy) از هاوایی، شاهین فاطمی، رئیس مرکز اروپایی مطالعات بین المللی از پاریس و اسماعیل گرامی مقدم، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی از هند به بررسی تحریم نفتی ایران پرداخت.

فریدون فشارکی در پاسخ به این سؤال که «تحریم ایران موفق خواهد بود یا به شکست می انجامد؟» گفت: «باید توجه کنیم که صادرات نفت ایران قبل از این بحران حدود 2 تا 5/2 میلیون بشکه در روز بوده است. اگر سیاست های تحریمی، این صادرات را قطع کند به هیچ وجه کشوری در دنیا نمی تواند جایگزین ایران گردد. ما نباید اشتباهاً فرض کنیم که عربستان یا کویت و یا امارات می توانند این نفت را جانشین کنند. بنابراین ما دو منظور داریم، یک منظور از نقطه نظر آمریکا این است که ایران را تحت فشار بگذارد. یک منظور دیگر این است که قیمت نفت بالا نرود. این دو منظور با هم تناقض دارند. اگر آن طور که شرکت "جی پی مورگان"(JPMorgan Chase) می گوید یک میلیون بشکه صادرات نفت ایران کاهش بیابد، در این صورت قیمت نفت به 150 تا 170 دلار در هر بشکه خواهد رسید. در حال حاضر ممکن نیست این دو نقطه نظر متناقض را به یکدیگر نزدیک کرد. یا باید تحریم باشد، پس قیمت نفت بالا می رود و یا باید تحریم ها غیر مؤثر باشد که در این صورت قیمت نفت پایین می آید.»
وی در پاسخ با این سوال که «اگر سناریوی دوم شما را بپذیریم و قیمت نفت تا 170 دلار بالا برود چه تأثیری بر اقتصاد آمریکا خواهد داشت؟» نیز اظهار داشت: «اگر قیمت نفت تا 170 دلار بالا برود، به احتمال زیاد آقای اوباما انتخابات را می بازد، برای اینکه مردم آمریکا نگاه می کنند به قیمت نفت و رئیس جمهور را ملامت می کنند. بنابراین نقطه نظر دولت آمریکا این است که قیمت نفت با فشار زیاد و با کمک عربستان سعودی زیر120 دلار برود. از طرف دیگر کاهش صادرات نفت ایران اثرات اقتصادی خیلی وحشتناکی خواهد داشت، بحران مالی را در اروپا و آمریکا خیلی شدیدتر خواهد کرد و در حال حاضر برای بازار نفت غیر قابل تحمل است.»
این کارشناس مسایل نفت در مورد اینکه "اظهاراتی که اروپا و ایران در خصوص پیش دستی در قطع خرید و فروش نفت مطرح می کنند، کدام یک صحت دارد و آیا این مسأله مهم است؟" تأکید کرد: «نه مهم نیست، برای اینکه کل تقاضای اروپا در بالا ترین میزان خودش از تقاضای چین برای نفت ایران پایین تر است. بنابراین اروپا فاکتور مهمی نیست. چون کشورهای اروپایی مدام در رابطه با این موضوع صحبت می کنند، بعضی خیال می کنند که واقعاً اروپا نقش مهمی در خرید نفت ایران دارد. اروپا نقش کوچکی دارد. آن مقداری که اروپا نفت می خرد به آسانی قابل فروش در شرق است و متقاضی هم دارد. شما اسم آقای "قمصری" (مدیر شرکت نفت) را آوردید، این ها مدیران کهنه کار و متخصص و از گروه بازاریاب های خیلی خیلی خوب هستند. این ها راه خود را پیدا می کنند و نفت را به طرف های سوم می فروشند و آن ها هم به این دولت ها می فروشند. ما فکر نکنیم که این قطع خرید و فروش نفت با اروپا اثر کمر شکن بر ایران خواهد داشت.»
این کارشناس صدای آمریکا در پاسخ به سؤال مجری برنامه که «آیا 18 درصد نفتی که ایران به اروپا صادر می کرده تاثیری بر وضعیت فروش نفت ایران نخواهد گذاشت؟» اظهار داشت: «به نظر من کل تولید ایران می تواند 15 تا 20 درصد پایین برود که این میزانی است که بقیه دنیا می توانند جانشین کنند. ولی اگر از آن بیشتر تولید ایران پایین بیاید در این صورت یک بحران جهانی قیمت نفت به وجود می آید.»
در ادامه شاهین فاطمی، میهمان دیگر این برنامه در پاسخ به این سؤال که «افزایش قیمت نفت و قطع فروش نفت ایران به اروپا چه تأثیری بر بحران اقتصادی در اروپا خواهد گذاشت؟» گفت: «به نظر من تأثیر این امر در اروپا به شدت وحشتناک تر از آنچه در آمریکا هست، خواهد بود.»
فاطمی در ادامه افزود: «چون آمریکا تلاش کرده که خود را در ماه های گذشته از رکود اقتصادی بیرون بکشد ولی اروپا در بحران است و همین الان معلوم نیست با اتفاقاتی که در اسپانیا می افتد وضع چه خواهد شد. در یونان موقتاً وضعیت ساکت شده و آخرین چیزی که اروپا احتیاج دارد این است که قیمت نفت بالا برود.»
این کارشناس صدای آمریکا تأکید کرد: «اما این که آیا ایران می تواند از این وضع بیرون بیاید یا تحریم ها کمر اقتصاد ایران را می شکند؟ و تا چه حد این تحریم ها موفق باشد؟ باید گفت الان تحریم هایی که علیه ایران انجام می شود به مراتب از آن چه علیه عراق و کوبا و کره شمالی اجرا می شد، ضعیف تر است و دیدیم که هیچ کدام از این کشور ها سقوط نکردند و اقتصاد ایران از تمام آنها بزرگتر است و تنوع بیشتری دارد.»
فاطمی در پاسخ به این سؤال که «جدای از تحریم نفتی، عدم توانایی پرداخت از طرق سیستم بانکی چقدر می تواند مسأله را برای ایران سخت ترکند؟» تصریح کرد: «مسأله اساسی همین است؛ همه جا نوشتند که سوییفت رابطه خود را با بانک های ایرانی قطع کرده، اصلاً این طور نیست. سوییفت تنها با لیست سی بانک که روی لیست تحریم اروپا بود رابطه اش را قطع کرده، بنابراین مسأله تحریم سوییفت هم به طور کامل انجام نشده. تحریم بانک مرکزی بسیار مهم است ولی آنطور که همه فکر می کنند انجام پذیر و ساده نیست و هنوز هم به این مرحله نرسیده است.»
اسماعیل گرامی، مقدم نماینده پیشین مجلس که به عنوان کارشناس اقتصاد نفت در این برنامه معرفی شد درخصوص تأثیر تحریم ها از منظر اقتصادی و راه کارهای ایران گفت: «ایران در مقابل تحریم ها سه راه را در پیش گرفت که یکی را به صورت تهدید اعلام کرد. آن هم بستن تنگه هرمز که با ابزار سیاسی و زبان سیاسی وارد شد تا قیمت نفت افزایش پیدا کند. بنابراین به همین میزان که تحریم ها باعث کاهش صادرات نفت ایران می شود، قیمت نفت افزایش پیدا می کند و افزایش قیمت نفت، به لحاظ اقتصادی کاهش صادرات نفت را جبران خواهد کرد . تاکنون این ده دلار افزایش قیمت نشان داده که ایران جبران کرده است. نکته دومی که ایران تأکید می کند و مقابله می کند بحث بازار سیاه است. در بازار سیاه نفت به خوبی به فروش می رود و ایران هم هیچ گونه نگرانی از این مسأله ندارد. به همین دلیل پیش دستی کرده و کشورهایی که به شدت به لحاظ اقتصادی مسأله دار شده اند را هدف گیری کرده و صادرات خودش را به آنها متوقف کرده است. نکته سوم این که ایران در این مسأله دست به ابتکاراتی هم زده، به خصوص این که همین الان حدود 8 میلیون بشکه نفت را در مخازن شناور عظیم و بزرگ از قبل تأمین کرده و برای روز مبادا آماده کرده است. این روند در حال افزایش تا 12 میلیون بشکه است که هنگامی که صادراتش کاهش پیدا می کند بتواند از این جا تولیدش را به این منابع تزریق کرده و برای فروش در بازار غیر رسمی آماده کند. بنابر این با این واقعیت ها و دور از منظر شعاری که کشورهای تحریم کننده دارند که این تحریم ها حتماً منجر به فروپاشی اقتصاد ایران خواهد شد، چنین اتفاقی نخواهد افتاد و در دراز مدت ایران می تواند بهره برداری بیشتری از مسأله تحریم ها کند.»

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد