دانایی محوری
نویسنده : صلاح الدین درخشان
در جوامع سنتی و صنعتی و اطلاعاتی ماهیت قدرت شکلهای متفاوت داشته است .به طوری که شاخص ماهیت قدرت در جامعه صنعتی خشونت و در جامعه صنعتی ثروت و جامعه اطلاعاتی مبتنی بر دانایی بوده و است . قدرت ناشی از خشونت که محصول جامعه سنتی و یا کشاورزی بوده در انحصار زمین داران و فئودال بوده و اکثریت جامعه به عنوان رعیت فاقد هر گونه قدرت بوده و به ناچار مجبور به تبعیت از ارباب بوده است . در جامعه صنعتی قدرت ناشی از ثروت که نتیجه صنعتی شدن بوده در اختیار سرمایه داران و کارخانه داران بزرگ بوده و بقیه افراد جامعه به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم مجبور به اطاعت از برنامه های انها بوده اند . اما در جامعه اطلاعاتی که قدرت بر مبنای دانش و اطلاعات می باشد بهترین نوع توزیع قدرت بوده و هر کس که اطلاعات و دانایی بیشتری داشته باشد لیاقت و شایستگی قدرتمندتر شدن را خواهد داشت . مهمترین عامل قدرتمند شدن در این عصر دانایی خواهد بود و مهم ترین نتیجه آن این خواهد بود که قدرت از شکل انحصاری خود خارج و فراگیر خواهد شد
یکی از مهم ترین شواهد قرار گرفتن در عصر اطلاعاتی پیشرفت بسیاری از علوم همچون الکترونیک و پزشکی با سرعتی سرسام آور است . فضای وب امکاناتی فراهم کرده است که در حداقل زمان ممکن بیشترین اطلاعات لازم در مورد هر موضوعی که نیاز داشته باشیم فراهم می گردد.
با این مقدمه لازم است از خود سوال کنیم جایگاه ما که به جرات می توان گفت در حال گذر از جامعه سنتی به جامعه صنعتی هستیم و دورا دور اخبار و رویدادهای علمی و اقتصادی و ... عصر اطلاعاتی را در کشور های توسعه یافته می شنویم کجا قرار دارد .
ایا تحولات اجتماعی جامعه بلوچستان در مسیری قرار گرفته است که روند گذر از جامعه سنتی و رسیدن به جامعه صنعتی و اطلاعاتی را تسهیل نماید . ؟؟؟؟؟؟؟
آیا افکار و اندیشه های نخبگان جامعه همچون روحانیت و تحصیل کردگان و بزرگان و ریش سفیدان بر اساس دانایی محوری رویدادهای اجتماعی و سیاسی جامعه را رهبری می کند و یا بر اساس منافع فردی و گروهی توجهی به منافع جامعه ندارد .؟؟؟؟
با توجه به نقش آموزش و پرورش در شکوفایی استعدادهای نونهالان جامعه و رسیدن به جامعه دانایی محور بزرگان و نخبگان جامعه حساسیتی نسبت به روند تحصیلی نونهالان امروز از خود نشان می دهند ؟؟؟؟؟
آیا بزرگان جامعه اعم از روحانیت و ریش سفیدان و سران قومیت ها می دانند که قدرت آینده از آن دانش و دانایی خواهد بود و هر کس بتواند در عرصه علم و دانش بر دیگری برتری جوید قدرتمند تر خواهد بود .؟؟؟؟؟؟
آیا وقت آن نرسیده است که ثروتمندان جامعهقدری تامل کنند که بزرگترین سرمایه و پس انداز عمر علم و دانش است و زکات ثروت خود را در ترویج علم و دانایی هزینه کنند ؟؟؟؟؟
آیا کلید راهیابی به بهشت فقط حج و ساختن مکانهای عبادت است و ساختن مدارس و ایجاد ساز و کار مناسب برای مسلح کردن جامعه به علم و دانایی اجر و ثوابی کمتر دارد؟؟؟؟؟
در هر حال برای رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی کوتاترین و مناسب راه ترویج علم و دانایی است و در سایه علم و دانایی جهالت و منیت دیگر جایگاهی نخواهد داشت .