خبرگزاری موج - موسسه تحقیقاتی پلاتز از انجام مذاکرات ایران با شرکت های آسیایی برای سرمایه گذاری مشترک در توسعه چابهار خبر داد.
به گزارش خبرنگار بین الملل موج، موسسه تحقیقاتی پلاتز (Platts) در گزارشی به نقل از منابع مطلع اعلام کرد، جمهوری اسلامی ایران در حال مذاکره با شرکت های پتروشیمی آسیایی جهت ایجاد شرکت های سرمایه گذاری مشترک و توسعه چابهار است.
بر اساس همین گزارش، دولت ایران در حال مذاکره با شرکت های متعددی در سراسر آسیا می باشد تا به ایجاد شرکت های سرمایه گذاری مشترک با آنها در شهر بندری چابهار در جنوب شرق کشور بپردازد.
این موسسه بین المللی تحقیقاتی در این گزارش اعلام کرد که ایران قصد توسعه چابهار را در موازات با منطقه ویژه پارس جنوبی در عسلویه دارد.
پلاتز به نقل از منابع مطلع گزارش داد: برنامه ایران برای توسعه چابهار شامل پروژه های احداث واحدهای تولید متانول، اوره و اولفین با همکاری شرکای خارجی است.
منابع مطلع به پلاتز گفته اند که دولت ایران در راستای اجرای این طرح، منطقه آزاد تجاری چابهار را ایجاد کرده است تا در آن کارخانجات پتروشیمی احداث کند.
بر همین اساس، در نهمین همایش بین المللی پتروشیمی ایران که 31 اردیبهشت ماه در تهران برگزار شد، عبدالحسین بیات، معاون وزیر نفت از تعلق معافیت مالیاتی 15 ساله به پروژه های پتروشیمی چابهار خبر داد.
این منابع مطلع اعلام کرده اند که پروژه توسعه چابهار در راستای برنامه ایران در خصوص تولید سالانه 15 میلیون تن محصولات پتروشیمی در این منطقه طی 5 سال آتی به اجرا در خواهد آمد که نیاز به 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری خواهد داشت.
یکی از مقامات ارشد شرکت ملی نفت ایران نیز به پلاتز گفته است که ایران برای انجام این پروژه ها به میلیاردها دلار سرمایه گذاری نیاز دارد تا بتواند به هدف افزایش حجم تولید محصولات پتروشیمی خود به سالانه 51 میلیون تن طی برنامه پنجم توسعه دست یابد.
مقدمات توسعه چابهار
در فروردین ماه دولت ایران از برنامه احداث 5 واحد تولید متانول، یک واحد تولید آمونیاک و یک پروژه تولید اوره در چابهار طی 5 سال آتی خبر داده بود. ضمن اینکه دو پروژه تولید اولفین (اولفین 18 و 19) نیز برای احداث در چابهار برنامه ریزی شده است.
پیش از این نیز مسئولان کشور از انجام مقدمات توزیع روزانه 20 میلیون متر مکعب گاز طبیعی و روزانه 3.6 میلیون متر مکعب گاز متان به چابهار خبر دادند. این میزان گاز قرار است از میادین پارس جنوبی در عسلویه تامین شود. انتظار می رود عملیات ساخت خط لوله انتقال گاز عسلویه و چابهار طی 36 ماه آتی به پایان برسد.
سرمایه گذاری هند
به نظر می رسد برنامه توسعه چابهار با گزارشات مربوط به سرمایه گذاری هند در توسعه چابهار مرتبط است، چون هند یکی از بزرگترین وارد کنندگان محصولات پتروشیمی ایران به شمار می آید.
در شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و هند که در ماه مه (اردیبهشت) سال جاری در دهلی نو برگزار شد، دو کشور تصمیم گرفتند تا به برنامه توسعه بندر چابهار سرعت بدهند.
منابع مطلع در این خصوص به پلاتز گفته اند: چابهار یکی از نزدیک ترین شهر های ایران به هند است و به همین دلیل دو کشور به آن به عنوان یکی از بنادر استراتژیک می نگرند.
به گفته این منابع مطلع تمایل هند به سرمایه گذاری در توسعه بندر چابهار این احتمال را افزایش می دهد که شرکت های سرمایه گذاری مشترک در چابهار هندی باشند.