راه آهنی که حمل و نقل سیستان و بلوچستان را متحول کرد |
راه آهنی که حمل و نقل سیستان و بلوچستان را متحول کرد |
این طرح از سال 1373 آغاز شد و تا سال 1384 با صرف 80 میلیارد ریال 30 درصد پیشرفت فیزیکی داشت تا این که پس از تصویب در اولین سفر هیئت دولت به سیستان و بلوچستان در سال 84 به عملیات اجرایی آن سرعت بخشیده شد و 70درصد باقی مانده آن در مدت چهار سال به اتمام رسید و سیستان و بلوچستان در خرداد ماه سال 88 به شبکه ریلی کشور متصل شد.
بهره برداری از این خط ریلی تحولی در حمل و نقل استان به وجود آورد و یکی از آرزوهای دیرینه مردم استان محقق شد.
با راه اندازی قطار در این مسیر امکان سفر ریلی زاهدان – تهران برای مردم استان فراهم شد. اولین قطار مسافربری به طور آزمایشی اواخر اسفند ماه 89 به سمت تهران حرکت کرد تا این خط ریلی در مسیر زاهدان – بم کنترل شود . پس از این کنترل دومین قطار مسافربری با نود درصد ظرفیت با 200 مسافر پنجم فروردین ماه زاهدان را به مقصد تهرانترک کرد. مسیر زاهدان تهرانمسیری بسیار طولانی با بیش از 1500 کیلومتر است. در این مسیر ایستگاه های فراوانی برای بازرسی بار مسافری وجود دارد و سفر با اتوبوس توقفدر این ایستگاه ها برای بازرسی وقت گیر و کسل کننده است.
استفاده از قطار در این مسیر امکانات رفاهی بیشتری را برای مسافران به وجود آوردهبه طوری که آنان ترجیح می دهند این مسیر را با قطار سفر کنند.
استقبال روز افزون مردم استان برای سفر با قطار موجب شد تا در ابتدا طرفیت مسافر به 300 نفر افزایش یابد و سپس از دو روز در هفته حرکت آن روزانه شود.در حال حاضر روزانه 600 مسافر در مسیر رفت و برگشت زاهدان تهران جابجا می شوند.
مدیر کل راه جنوب شرق کشور گفتراه اندازی قطار زاهدان- بم حلقه مفقوده اتصال ریلی آسیای جنوب شرق به اروپا بود که می توان سالانه هشت میلیون تن بار را در این مسیر جابجا کرد.
داوودی می گوید ترانزیت کالا میان کشورهای آسیای جنوب شرق و کشورهای اروپایی که به مدت 45 تا 60 روز انجام می شد از طریق این خط ریلی در کمتر از 15 روز انجام می شود.
وی گفت یکی از مشکلاتی که برای ترانزیت کالا در خط ریلی پاکستان وجود دارد استاندارد نبودن فاصله چرخ های قطار ( بوژی ) در این کشور است که همین مسئلهبر ترانزیت کالا از طریق ریل اثر می گذارد .
فاصله چرخ های قطار در ایران به میزان استاندارد 1435 میلیمتر است در حالی که در پاکستان 1676 میلیمتر است.
داوودی گفت برای رفع این مشکل کالاهای ترانزیتی به صورت کانتینر حمل می شود تا برای جابجایی آن از قطار پاکستان به داخل قطار ایرانی احتیاجی به تعویض بوژی نباشد و فقط کانتینر جابجا گردد.
میر یکی از تجار استان هم حمل ارزان و حجمبسیار بالای کالا ها را یکی از مزیت های حمل و ترانزیت کالا از طریق ریل بیان کرد و گفت مشکلی که در این زمینه وجود دارد فرسودگی قطار پاکستانی و نبود واگن های استاندارد این قطار است که اگر طرف پاکستانی همکاری بیشتری در این زمینه داشته باشد به طور یقین ترانزیت در مسیر آسیای جنوب شرق تا اروپا توسعه خواهد یافت.
به گفته مدیر کل راه آهن جنوب شرق کشور برای کمک به تجار و بازرگانان استان و استفاده بیشتر از ظرفیت ترانزیت در مسیر ریلی زاهدان – تهران از هفته گذشته 30 درصد تخفیف در قیمت حمل بار در نظر گرفته شده است. داوودی همچنین کاهش نرخ بلیط قطار زاهدان - کرمان را از مرداد ماه امسال از دیگر اقداماتی بیان کرد که برای رفاه حال مردم استان انجام شده است. نرخ بلیط قطار زاهدان- کرمان 15 هزار تومان بود که به هزار تومان کاهش یافته است
هم اکنون بخشیازکالاهای وارداتی از پاکستانو بخشی از سیمان تولیدی استان از طریق ریل به دیگر نقاط کشور منتقل می شود.
با وجود این قابلیت از تردد خودروهای سنگین حمل بار در جاده های سیستان و بلوچستان که اغلب جاده هایی دو طرفه و حادثه آفرین است کاسته شده که از این حیث ، آقای مجرد مدیر کل حمل و نقل و پایانه های استان از راه اندازی قطار زاهدان – بم به عنوان یک کار بسیار عظیم در بخش حمل و نقل استان یاد کرد.
خط آهن چابهار – زاهدان – مشهد هم یکی دیگر از طرح های عظیم ملی و از مصوبات دور دوم سفر هئت دولت به استان بود . عملیات اجرایی این طرح در آذرماه 89 با اعتبار اولیه چهل میلیارد ریال آغاز شد که در دور سفر سوم هئیت دولت اعتبارات پیش بینی شده ان به 840 میلیارد ریال افزایش یافت.
مدیرکل راه آهن جنوب شرق کشور گفت این خط ریلی طولانی ترین و عظیم ترین خط ریلی کشور به طول 1300 کیلومتر است و برای انجام آن سه میلیارد یورو پیش بینی شده که در صورت تامین به موقع منابع مالی و مشارکت بخش خصوصی راه آهن چابهار- زاهدان تا پایان دولت دهم به بهره برداری برسد و تحولی عظیم در بخش ترانزیت ، تجارت و حمل مسافر ایجاد کند